Un pacient cu scleroză multiplă şi-a câştigat dreptul la tratament cu ajutorul instanţei
Ultima Ora Sănătate

Un pacient cu scleroză multiplă şi-a câştigat dreptul la tratament cu ajutorul instanţei

 Un pacient cu scleroză multiplă a dat în judecată statul pentru a beneficia de tratamentul medical de care are nevoie şi a câştigat prin ordonanţă preşedinţială,anunţă reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor Cronici din Români,precizând că multe medicamente care trebuiau să fie evaluate nu-s aprobate, conform mediafax.ro

Reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor Cronici din Români (APCR) anunţă că în data de 17 ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti a obligat Guvernul României, Ministerul Sănătății, CNAS și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) să-i acorde gratuit tratamentul necesar pacientului.

Instanța a constatat că autoritățile din sănătate nu au respectat termenul de 90 de zile prevăzut de Directiva Consiliului 89/105/CEE și de Ordinul ministrului Sănătății nr. 861/2014, în care trebuia finalizată evaluarea medicamentului în vederea includerii pe lista de compensate. Cererea de evaluare a medicamentului trebuia rezolvată până în data de 23 octombrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat, mai anunţă sursa citată.

„Cel mai probabil, va exista un recurs din partea Statului Român, dar acesta nu va afecta sentința pronunțată pe cererea de ordonanță președințială deoarece, potrivit legii, aceasta are caracter executoriu imediat, astfel că pacientul va beneficia de tratament în perioada imediat următoare. Un potențial recurs va fi judecat de instanța supremă în 2-3 ani. Din experiența proceselor similare câștigate în anii anteriori, Casa de Asigurări a pus efectiv în executare hotărârea în aproximativ o săptămână. Noi am formulat cererea de executare vineri 18 ianuarie,” a spus avocatul pacientului, Dan Cimpoeru.

De cealaltă parte, președintele Alianței Pacienților Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, spune că această situaţie nu este singulară, pentru că la Agenţia Naţională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale sunt înregistrate câteva zeci de dosare de evaluare a unor medicamente inovative pentru tratarea unor boli grave, care au termenul depășit. Irimia susţine că nici nu se poate estima când anume vor fi finalizate.

“În octombrie 2015, ca urmare a demersurilor noastre judiciare, majoritatea medicamentelor care au făcut obiectul proceselor menționate, au fost incluse pe lista medicamentelor compensate aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, iar legislația a fost modificată corespunzător. După această „experiență” – unică în Uniunea Europeană – am crezut că, în sfârșit, autoritățile responsabile au înțeles că pacienții nu trebuie să-și obțină tratamentul medical de la judecător, ci de la sistemul de sănătate. Din păcate pentru pacienți, lucrurile nu s-au schimbat. (…) Statul român ignoră în continuare legislația europeană în materie și nu este în stare să-și respecte nici măcar propriile sale reguli”, a declarat Cezar Irimia.

În perioada 2014 – 2015, cu sprijinul APCR, 165 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer şi alte boli cronice au obținut dând statul în judecată.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.