Catastrofă. 1.000 de companii fac jumătate din economie. Restul de 500.000 se sting încet 1
Ultima Ora Economic Politic Social

Catastrofă. 1.000 de companii fac jumătate din economie. Restul de 500.000 se sting încet

Iancu Guda a publicat un nou studiu privind companiile românești. Guda este un economist intreresant, președinte al Asociației Analiștilor Financiari-Bancari din România, lector al Institutului Bancar și manager la o companie de rating. Analizele economice ale lui Iancu Guda sunt de fiecare dată interesante, pentru că ele trec de abordarea macroeconomică și plonjează în economia reală. Economistul a scris și câteva cărți, una dintre ele având un titlu cât se poate de incitant și anume „Cum eșuează companiile?”, arată rfi.ro

Așadar, Iancu Guda a prezentat public o analiză a evoluției companiilor românești. Cifrele și rezultatele sunt suprinzătoare. Studiul a analizat veniturile, cheltuielile și marjele de profitabilitate, în ultimii 10 ani, pentru primele 1.000 cele mai mari companii românești.

Aceste 1.000 de companii realizează jumătate din veniturile totale ale economiei naționale. Ceea ce înseamnă că 1.000 de companii contează cât jumătate din economia autohtonă. Iată ce se întâmplă cu firmele. Rata de profit brut se diminuează, din cauza concurenței neloiale și agresive a evaziunii.

Are loc scăderea profitului operațional, pentru că au crescut costurile mai accelerat decât veniturile. Totodată, studiul constată și o deteriorare a competitivității primelor 1.000 de companii ale economiei românești.

Concluzia lui Iancu Guda este că dacă așa arată cele mai mari 1.000 de companii după veniturile obținute, pentru celelalte aproximativ 500.000 de companii situația trebuie să fie și mai rea. Ceea ce este o observație corectă. În momentul în care companiile mari tușesc, firmele mici fac gripă imediat. Majoritatea covârșitoare a fimelor mici și mijlocii sunt dependente de comenzile și sănătatea economică a marilor companii.

Firmele mari, arată studiul realizat de Iancu Guda, sunt mult mai vizibile în industriile în care activează și în economie, în general, fiind lideri de piață, având clienți și parteneri numeroși și un management cu experiență și de calitate. Vârsta medie a primelor 1.000 de companii românești este de 19 ani, comparativ cu media de viață a companiilor românești care este de numai 10 ani.

Analiza acestor companii, în ultimii 10 ani, arată câteva tendințe. Scăderea profitului brut. Diferența dintre prețul de vânzare și costul de producție a scăzut de la 34% (în anul 2008) la 27%, în anul 2018.

Marja brută scade atunci când companiile reduc prețurile oferite pe fondul unui război comercial agresiv cu firmele concurente, sau costul de achiziție al materiei prime ori mărfurilor este în creștere.

Diminuarea profitului net obținut. Astfel, în anul 2018, primele 1.000 de companii active au avut o creștere a veniturilor cu 8%, dar profitul a râmas la același nivel de 29 miliarde lei. Ceea ce înseamnă o scădere a ratei profitabilității, anul trecut, până la 4,4%, nivel înregistrat doar în anul 2009, atunci când criza a lovit economia românească.

Scăderea profitului și deprecierea monedei naționale, descurajează investitorii, iar nivelul scăzut de impozitare a dividendelor și impredictibilitatea fiscală reduce motivația de a reinvesti în economie.

În fine, iată și câteva cifre legate de salariul mediu. Acesta este, în medie, în cele 1.000 de companii, de 5.718 lei. Salariul este cu 10% mai mare decât anul precedent și aproape dublu în comparație cu 10 ani în urmă. În acest context, ponderea cheltuielilor cu salariile a crescut de la 5%, în anul 2008, la aproape 9%, în anul 2017. În concluzie, cele mai mari companii sunt motorul economiei. Este, însă, acest lucru suficient?

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.