Senazațional: Parlamentarii puterii trec în opoziție!
Ultima Ora Politic

Un „dinozaur“ PSD i-a cerut explicaţii Vioricăi Dăncilă cu privire la taxa pe lăcomie. Iată răspunsul

Vestita OUG 114/2018 crează tensiuni uriaşe în coaliţia de guvernare. Nici măcar în Partidul Social Democrat nu mai există unanimitate în privinţa menţinerii acestei legi. Fostul primar de la Tg. Jiu din perioada 2000 – 2016, actualul senator Florin Cârciumaru a făcut o interpelare Vioricăi Dăncilă, prim-ministrul României, în ceea ce privește taxa de 2% pe cifra de afaceri pe care și Complexul Energetic Oltenia va trebui să o plătească.

Parlamentarul gorjean a întrebat premierul dacă Guvernul României poatre anula sau amâna aplicarea ordonanței în baza căreia compania trebuie să plătească sume uriașe către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

„Având în vedere situația în care se află Complexul Energetic Oltenia, de ce Guvernul pe care îl conduceți nu poate amâna sau chiar anula aplicarea OUG 114/2018? Respectivii bani ar putea fi investiți în utilajele deja învechite din sectorul minier sau pentru retehnologizarea grupurilor energetice de la termocentralele companiei“, se arată în interpelare.

De asemenea, senatorul Cârciumaru a întrebat-o pe Viorica Dăncilă ce soluții sau sprijin financiar ori economic propun specialiștii Cabinetului premierului pentru Complexul Energetic Oltenia, în ceea ce privește achiziția de certificate de CO2 pentru anul 2019, în afară de deschiderea unei linii de credit. Paralamentatul gorjean i-a transmis premierului Viorica Dăncilă că CE Oltenia are nevoie de sprijin concret.

„Este timpul ca Guvernul PSD-ALDE să vină cu soluții și măsuri concrete la CE Oltenia, conform Strategiei naționale energetice care prevede menținerea în piață a societății minim 15 ani“, se mai arată în document. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că o decizie în privinţa modificării OUG 114 va fi luată după ce va avea discuţii cu toţi miniştrii. Ea a negat că i-ar fi spus liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, că se va renunţa la taxa de 2% pe cifra de afaceri în energie.

„Eu cred că nu trebuie să ne grăbim şi să venim cu anumite concluzii pe care le luăm fiecare cum considerăm. Eu cred că este important să dăm dovadă de flexibilitate, totul este perfectibil, inclusiv o lege, dar eu am cerut tuturor miniştrilor ca pe OUG 114 să vină cu argumente justificate pentru a schimba anumite lucruri. După ce am toate aceste argumente, după ce văd ce stă la baza modificărilor care sunt cerute, atunci vom lua o decizie, pentru că eu cred că această decizie trebuie să se plieze pe realitate, şi nu pe considerentele unei persoane“, a declarat Dăncilă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.