FOTO.Un cunoscut deputat PSD SUSȚINE că atitudinea jandarmilor este perfect explicabilă 1
Ultima Ora Politic

FOTO.Un cunoscut deputat PSD SUSȚINE că atitudinea jandarmilor este perfect explicabilă

Un cunoscut deputat PSD SUSȚINE că atitudinea jandarmilor este perfect explicabilă

Nicolae Bacalbaşa, deputat PSD susţine că atitudinea jandarmilor din ziua de 10 august este perfect explicabilă din punct de vedere uman.

Totodată, Bacalbaşa a făcut la RFI, o paralelă stranie şi greu de înţeles între evenimentele din Piaţa Victoriei (10 august) şi confruntările din Fâşia Gaza.

FOTO.Un cunoscut deputat PSD SUSȚINE că atitudinea jandarmilor este perfect explicabilă 2

El susţine că evenimentele de la mitingul diasporei au reprezentat „o tentativă de lovitură de stat, care însă nu a reuşit.

Să nu uităm că avem două elemente care explică tot, pe de o parte Turcia şi Incirlikul, pe de altă parte BRUA şi gazele, punga de gaze din off-shore. Deci la ora actuală, elementul românesc a avut un rol minor şi s-au înfruntat actori gigantici, care de fapt au şi dus la eşecul acestei lovituri de stat”, afirma Nicolae Bacalbaşa, la RFI.

Reporter: Dar autorităţile au spus că persoanele violente au fost ultraşii galeriilor de fotbal.

Nicolae Bacalbaşa: „Dom’ne, ultraşii se pare că sunt sub controlul unor structuri din serviciile de informaţii”.

Reporter: Ce structuri şi cum puteţi dovedi acest lucru?

Nicolae Bacalbaşa: „Până la urmă se va dovedi. E foarte interesant însă ce a observat Mugur Ciuvică, e un om pe care eu îl stimez extraordinar şi un lucid, el spunea că cei o mie erau precum tancul, iar ceilalţi, aşa-zişii demonstranţi paşnici, erau precum infanteria care proteja tancul. Deci ce s-a întâmplat acolo, au fost câteva sute, până la o mie de profesionişti perfect pregătiţi, poate mai bine pregătiţi decât jandarmii, care au avut sprijinul activ şi conştient al aşa-zişilor demonstranţi paşnici. Oricum, toţi cei care au depus plângeri, din punctul meu de vedere, ar trebui imediat sancţionaţi pentru trei lucruri: participare la o demonstraţie ilegală, conform legii româneşti, participare la o demonstraţie după orele 21 şi o rămânere în această zonă, după ce Jandarmeria a emis toate avertizările legale imperative de părăsire a zonei”.

Reporter: Totuşi, trăim în secolul 21, când nu mai ai nevoie de autorizaţie pentru a protesta şi poţi manifesta inclusiv după miezul nopţii.

Nicolae Bacalbaşa: „Nu, în secolul 21 şi oriunde, conform legilor române actuale, trebuie să ai autorizaţie”.

Reporter: Libertatea de exprimare e mai puternică decât o autorizaţie.

Nicolae Bacalbaşa: „Nu, legea e mai puternică şi legea-i mai puternică şi decât domnul Iohannis, care a incitat la încălcarea legii”.

Paralelă stranie: Piaţa Victoriei şi Fâşia Gaza

Reporter: Cum vi s-a părut intervenţia jandarmilor?

Nicolae Bacalbaşa: „Eu ştiu de exemplu că de patru luni se desfăşoară nişte demonstraţii la frontiera dintre Gaza şi statul Israel, frontiera fiind un zid înalt de opt metri de beton şi grănicerii israelieni până acum, în patru luni, au împuşcat 171 de persoane şi au rănit câteva mii. Nu am văzut o reacţie violentă, deci… zicându-se că se încalcă legi acolo”.

Reporter: Nu înţeleg paralela pe care aţi făcut-o…

Nicolae Bacalbaşa: „Dvs. nu înţelegeţi, poate alţii înţeleg. Să zicem că eu nu am inteligenţa necesară să explic destul de clar”.

Reporter: Sugeraţi că jandarmii ar fi trebuit să fie şi mai agresivi?

Nicolae Bacalbaşa: „Nu, jandarmii au acţionat conform tuturor normelor legale”.

Reporter: Dar ministrul Carmen Dan a recunoscut că au existat şase cazuri în care zece jandarmi au comis posibile fapte penale.

Nicolae Bacalbaşa: „Domnule, posibile fapte penale… este de fapt poate un exces de violenţă, care e perfect explicabil din punct de vedere uman, când s-a încercat linşarea a doi dintre colegii lor şi iarăşi cred că prezenţa masivă a serviciilor străine care erau în concurenţă a dus la evitarea victimelor umane în acel câmp tactic”.

Reporter: Deci spuneţi că violenţa jandarmilor a fost justificată?

Nicolae Bacalbaşa: „Dom’ne, este o chestie inerentă. Ia încercaţi să vedeţi cam cum se întâmplă în America. În America, dacă te opreşte poliţistul şi tu nu pui mâinile pe volan, are dreptul să scoată arma”.

Reporter: Numai că în Piaţa Victoriei erau şi copii şi părinţi şi persoane în vârstă.

Nicolae Bacalbaşa: „Păi, aici s-a încercat manipularea, cine a adus copiii este iresponsabil, pentru că s-a ştiut din timp că va fi o manifestare violentă”.

Reporter: Şi nu era datoria Jandarmeriei să extragă de acolo persoanele violente, pentru ca protestul paşnic să poată continua?

Nicolae Bacalbaşa: „Deci acest protest paşnic nu ştiu cât era el de paşnic, în condiţiile descrise de domnul Mugur Ciuvică”.

Reporter: Dar reperul dvs. e doar Mugur Ciuvică?

Nicolae Bacalbaşa: „Nu, reperul meu este o lungă experienţă de viaţă în România şi faptul că ştiu exact cum merg lucrurile, chiar dacă nu pot spune ca şi domnul Dragnea tot ce ştiu”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.