Uluitor. România, țara în care mor în fiecare zi 140 de bolnavi de cancer 1
Ultima Ora Sănătate

Uluitor. România, țara în care mor în fiecare zi 140 de bolnavi de cancer

De ziua mondială a luptei împotriva cancerului, pacienții care suferă de această maladie cumplită atrag atenția asupra „bolilor” grave din sistemul sanitar.

Nu sunt doctori suficienți care să îi trateze, iar spitalele nu au aparatură și medicamente pentru toți. Nu este de mirare, că România este țara europeană, în care mor, cei mai mulți bolnavi de cancer, 140 în fiecare zi. În plus, oamenii nu ştiu că pot face analize genetice şi moleculare, care le-ar creşte şansele de supravieţuire, în anumite tipuri de cancer.

La Institutul Oncologic din Bucureşti se tratează un sfert dintre pacienţii care suferă de cancer. Cu toate astea, sunt doar 3 acceleratoare pentru radioterapie, iar unul are 17 ani vechime.

Mircea Savu, medic radioterapie: ″Au fost perioade în care nu a funcţionat. În toate centrele normale exista un aşa zis aparat de back up care preia pacienţii de la un aparat defect, noi încărcăm aparatele pe care le avem dincolo de orice limită admisibilă.″⁣

În tot acest timp, un aparat nou şi performant încă nu poate fi folosit, deşi a fost montat de câteva luni.

Lidia Kajanto, manager: “A durat partea de amanajare, buncăr şi până s-au obţinut aprobările, a trebuit să dublăm pereţii pentru radioprotecție.″

8 astfel de aparate de radioterapie au fost cumpărate anul trecut prin programul cu Banca Mondială, însă niciunul nu este încă funcţional. Nu au fost terminate buncărele, nu s-au primit toate autorizaţiile sau medicii sunt la cursuri de pregătire. Probleme sunt multe şi birocratrice, iar cei care suferă sunt pacienţii.

În luna martie ar putea fi funcţionale cele din Baia Mare, Oradea şi Craiova, iar din aprilie, cele de la Institutul Oncologic Bucureşti, Spitalul Elias, Constanța, Galaţi şi Cluj.

Însă pacienţii nu scapă de listele lungi de aşteptare, pentru că nu există suficient personal medical.

Nici medici oncologi nu sunt suficienţi, spun pacientele care s-au luptat cu această boală cumplită.

Mioara Spiridon, pacientă care a avut cancer: “Se sta mult pentru o reţetă, pentru o consultaţie, sunt paciente care vin din provincie şi intră a doua zi..″

Şi nu lipsesc doar doctorii. Chiar dacă anul trecut Ministerul Sănătăţii a introdus 15 medicamente noi pentru tratarea cancerului, de multe ori nu se găsesc unele citostatice ieftine.

Situaţia este dramatică şi în rândul minorilor: 400 de copii şi tineri sunt diagnosticaţi cu această boală în fiecare an.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.