Cum vrea PSD să fure Referendumul
Ultima Ora Politic

ULUITOR. Dragnea a făcut ce a DORIT în România. În 2 ani a schimbat peste 60 de miniștrii

ULUITOR. Dragnea a făcut ce a DORIT în România. În 2 ani a schimbat peste 60 de miniștrii

În urmă cu doi ani (octombrie 2016), PSD lansa sloganul „Îndrăznește să crezi în România” și îi invita pe români să creadă în programul lor de guvernare. Au câștigat alegerile parlamentare cu un scor zdrobitor, dar programul cu care social-democrații au câștigat alegerile pare că le-a dat bătăi mari de cap atât premierilor, dar și miniștrilor PSD. Dovadă – schimbările de la Palatul Victoria din ultimii doi ani.

PSD a schimbat trei guverne și 13 miniștri, șase – Guvernul Grindeanu, patru – Guvernul Tudose și trei în Executivul condus de Viorica Dăncilă, până la remanierea guvernamentală de luni. Ieri, la finalul ședinței CEx al PSD, Viorica Dăncilă a anunțat remanierea a opt miniștri.

Astfel, PSD se poate lăuda după doi ani cu un bilanț în premieră – trei premieri (Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă), șase vicepremieri (Sevil Shhaideh, Grațiela Gavrilescu, Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Viorel Ștefan, Ana Birchall) și peste 60 de miniștri au trecut pragul de la Palatul Victoria.

În ultimii doi ani, cele mai radicale schimbări le-au suferit următoarele ministere: Ministerul Economiei ( 5 miniștri – Alexandru Petrescu, Mihai Tudose, Mihai Fifor, Gheorghe Șimon, Dănuț Andrușcă), Ministerul Educației ( 4 miniștri – Pavel Năstase, Liviu Pop, Valentin Pop, Ecaterina Andronecu), Ministerul Cercetării (4 miniștri – Șerban Valeca, Lucian Georgescu, Nicolae Burnete, Nicolae Hurduc), Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (4 miniștri – Florin Jianu, Alexandru Petrescu, Ilan Laufer, Radu Oprea), Ministerul Fondurilor Europene (Mihaela Virginia Toader, Rovana Plumb, Marius Nica, Rovana Plumb).

Pe locul 2 se află, cu trei miniștri la activ, următoarele ministere: Ministerul Finanțelor Publice (Viorel Ștefan, Ionuț Mișa, Eugen Teodorovici), Ministerul Apărării (Gabriel Leș, Adrian Țuțuianu, Mihai Fifor), Ministerul Comunicațiilor (Augustin Jianu, Lucian Șova, Bogdan Cojocaru), Ministerul Transporturilor (Răzvan Cuc, Felix Stroe, Lucian Șova), Ministerul Apelor și Pădurilor (Adriana Petcu, Doina Pană, Ioan Deneș), Ministerul delegat pentru Afaceri Europene (Ana Birchall, Victor Negrescu, George Ciamba), Ministerul Culturii (Ioan Vulpescu, Lucian Romașcanu, George Ivașcu)

Pe locul 3, cu doi miniștri, se află următoarele ministere: Ministerul Dezvoltării (Sevil Shhaideh, Paul Stănescu), Ministerul Mediului (Daniel Constantinescu, Grațiela Gavrilescu), Ministerul Justiției (Florin Iordache, Tudorel Toader), Ministerul Sănătății (Florian Bodog, Sorina Pintea), Ministerul Tineretului și Sportului (Marius Alexandru Dunca, Ioana Bran), Ministerul Energiei (Toma Petcu, Anton Anton), Ministerul Turismului (Mircea Titus Dobre, Bogdan Trif), Ministerul pentru relația cu Parlamentul (Grațiela Gavrilescu, Viorel Ilie), Ministerul delegate pentru românii de pretutindeni (Andreea Păstârnac, Natalia Intotero)

Ministerele care nu au suferit nicio schimbare, în ultimii doi ani, sunt – Ministerul de Interne, condus de Carmen Dan, Ministerul Agriculturii, condus de Petre Daea și Ministerul Afacerilor Externe, condus de Teodor Meleșcanu, Ministerul Muncii, condus de Olguța Vasilescu și Ministerul delegat pentru Dialog Social, condus de Gabriel Petrea (cu precizarea că în Guvernul Dăncilă se renunță la acest minister și este înființat unul nou condus de Ana Birchall – Ministerul pentru implementarea parteneriatelor strategice).

Așadar, în ultimii doi ani, PSD a schimbat 21 de miniștri, după cum urmează:

În Guvernul condus de Sorin Grindeanu (4 ianuarie – 29 iunie 2017) au fost schimbați șase miniștri.

După scandalul OUG 13, ministrul Justiției Florin Iordache a demisionat, iar pe 23 februarie a fost numit Tudorel Toader, care deține și în prezent portofoliul la Justiție.

Ministrul Economiei Alexandru Petrescu a fost remaniat, iar înlocuitorul său a fost Mihai Tudose.

După demisia lui Florin Jianu de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (independent) a venit Alexandru Popescu.

Ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul Grațiela Gavrilescu a fost înlocuită pe 27 martie 2017 cu Viorel Ilie.

La Ministerul Mediului, Daniel Constantin a fost înlocuit, pe 27 martie, de către Grațiela Gavrilescu.

Ministrul Fondurilor Europene Mihaela-Virginia Toader a fost înlocuită de către Rovana Plumb, care deține și în prezent acest portofoliu.

În Cabinetul Tudose (29 iulie 2017 – 16 ianuarie 2018) au fost înlocuiți patru miniștri.

Ministrul Apărării Adrian Țuțuianu a fost schimbat, pe 12 septembrie 2017, cu Mihai Fifor. Locul lui Fifor la Ministerul Economiei a fost luat de Gheorghe Șimon.

La Ministerul Transporturilor Răzvan Cuc a fost înlocuit, pe 17 octombrie 2017, cu Felix Stroe.

Portofoliul de la Fondurile Europene al Rovanei Plumb a fost preluat de către Marius Nica, pe 17 octombrie.

În Guvernul Dăncilă, înaintea remanierii guvernamentale de luni a Comitetului Executiv al PSD, au fost schimbați trei miniștri.

Ministerul Educației – după demisia lui Valentin Popa pe 27 septembrie, interimatul a fost asigurat de Rovana Plumb, iar portofoliul a fost preluat pe 16 noiembrie de Ecaterina Andronescu.

La Ministerul Cercetării – Nicolae Burnete a fost înlocuit interimar cu Viorel Ștefan pe 12 septembrie, iar apoi ministru plin a fost numit, pe 29 octombrie, Nicolae Hurduc.

După demisia pe 9 noiembrie a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, acesta a fost înlocuit cu George Ciamba, secretar de stat în MAE.

Luni, la finalul ședinței CEx al PSD, Viorica Dăncilă a anunțat remanierea a opt miniștri: Ilan Laufer l-a înlocuit pe Paul Stănescu la Ministerul Dezvoltării; Gabriel Leș va prelua Ministerul Apărării, după demisia lui Mihai Fifor; Marius Budăi este noul ministru al Muncii, în locul Olguței Vasilescu, care preia portofoliul Transporturilor, în locul lui Lucian Șova; Niculae Bădălău îl înlocuiește pe Dănuț Andrușcă la Ministerul Economiei; Daniel Breaz a fost numit Ministrul Culturii, în locul lui George Ivașcu; iar înlocuitorul Ioanei Bran la Ministerul Tineretului și Sportului este Bogdan Matei. Alexandru Petrescu revine în Executiv, preluând Ministerul Comunicațiilor de la Bogdan Cojocaru.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.