PSD pregCamera Deputaţilor urmează să vacanteze locul de deputat al lui Liviu Dragneaătește lovitura de stat printr-un plan secret: vrea să bage în pușcărie toată opoziția
Ultima Ora Justiție Politic Social

Uluitor: Agentul României la CEDO susține cauza lui Liviu Dragnea în loc să apere interesele statului român

Noul agent al României la CEDO, Viorel Mocanu, răstoarnă argumentele din dosarul Dragnea vs. România și acceptă culpa statului român, care nu i-ar fi acordat lui Dragnea șansa la un proces corect.

Liviu Dragnea a dat în judecată statul român la CEDO și încearcă să scape de condamnarea de 2 ani de închisoare cu suspendare din dosarul Referendumul. Avocatul irlandez al lui Dragnea, irlandezul Bernard O’Connor a solicitat ca și în dosarul lui Dragnea să se aplice jurisprudența Cerovsk și Boziicnk vs. Slovenia. În mod straniu, noul agent al României la CEDO, Viorel Mocanu, numit de premierul Dăncilă după ce o demisese pe Catrinel Brumar (agentul Romaniei la CEDO pana in februarie 2019) susține argumentele invocate de Dragnea în fața Curții Europene în detrimentul intereselor României, scrie revista22.ro.

Amintim ca liderul PSD a depus o plângere la CEDO in 2017, prin care încearcă să scape de condamnarea definitivă din dosarul Referendumul (2 ani de închisoare cu suspendare), care l-a împiedicat să devină prim-ministru și care s-ar putea comasa cu o eventuală nouă condamnare în dosarul „Bombonica”, aflat în fazele finale ale apelului la ICCJ.

Documentele CEDO consultate de HotNews.ro relevă că noul agent al României numit de Dăncilă, tânărul avocat Viorel Mocanu, nu susține interesele statului român ci pe cele ale lui Liviu Dragnea care are șanse foarte mari să scape de condamnarea din dosarul „Referendumul”

Pledoaria lui Dragnea

Atunci cand a atacat la CEDO condamnarea sa, Dragnea a avut ca principal argument ca motivarea deciziei din 2016 a completului de 5 judecatori ICCJ, publicata in februarie 2017, nu a fost semnata de doi dintre judecatori: Livia Stanciu si Luminita Zglimbea, care s-au pensionat inainte de redactarea motivarii.

Dragnea invoca drept precedent la CEDO cazul „Cerovsek si Bozicnik v. Slovenia” si solicita sa i se aplice si lui aceeasi solutie, favorabila petentilor. Insa, in cazul din Slovenia, cei doi reclamanti s-au plans ca au fost condamnati de judecatori care nu au participat la proces.

De altfel, Catrinel Brumar a aratat in contraargumentatia depusa la CEDO ca situatia lui Dragnea este complet diferita de cea din Slovenia.

In cazul slovenilor, dosarul in care au fost condamnati a fost pierdut, iar dupa 3 ani a fost reconstituit si motivarea deciziei a fost redactata de judecatori care nu au participat la audieri, numai pe baza dosarului reconstituit, fara nicio implicare a magistratului care facuse audierile.

In schimb, la Dragnea, toate cele 5 femei-judecator au participat la proces si au dat verdictul, semnand si minuta in 2016. Doar pe motivare nu apar doua dintre semnaturile lor.

„Argumente” ale lui Viorel Mocanu

Dupa ce Brumar a fost data afara, noul agent al Romaniei, Viorel Mocanu, a transmis in martie 2019 observatii suplimentare la CEDO in cazul Dragnea. El practic lupta pentru Dragnea, cu argumentele avocatului sau irlandez si rastoarna tot ce construise Catrimel Brumar in apararea Romaniei.

„Desi problemele ridicate de petent (Dragnea – n.r.) – privind incalcarea dreptului la un proces corect ca rezultat al judecarii de catre completuri ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie neconstitutional si ilegal formate – sunt reale, Guvernul va examina doar comentariile care privesc prezumtivele incalcari din partea autoritatilor nationale ale obligatiilor lor impuse de art 6 al 1 al Conventiei, avand in vedere absenta din motivarea deciziei definitive in procesul penal privindu-l pe aplicant a semnaturii a doi dintre cei cinci judecatori (…)”, scrie Mocanu.

In plus, Mocanu aduce in discutie chestiunea completurilor de 5 judecatori declarate ca fiind formate nelegal de CCR mult dupa ce Dragnea s-a plans la CEDO.

Viorel Mocanu este un avocat in varsta de 35 de ani, care a reprezentat, printre altii, inculpati celebri, ca Sorin Oprescu, Rovana Plumb, Oana Zavoranu si Florin Salam

Informația pe scurt:

În 3 octombrie 2017, Dragnea, prin avocatul său de la Bruxelles, Bernard O’Connor, depune o plângere la CEDO prin care speră să obțină revizuirea sentinței din Dosarul Referendumul, după ce, pe 24 aprilie 2017, ICCJ îi respinsese și contestația la executare.

Avocatul lui Dragnea invocă jurisprudența CEDO în cazul „Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia”

În 6 decembrie 2018, Catrinel Brumar combate argumentele avocatului lui Dragnea și argumentează că nu se aplică precedentul din Slovenia

În 12 februarie 2019, cu o săptămână înainte de un termen limită stabilit de CEDO pentru ca guvernul să aducă observații suplimentare în dosar, premierul Dăncilă o demite pe Catrinel Brumar

În locul ei, Dăncilă îl numește în aceeași zi pe Viorel Mocanu, un avocat de 35 de ani care i-a avut drept clienți, printre alții, pe Sorin Oprescu, Rovana Plumb, Oana Zăvoranu și Florin Salam

În 11 martie, Mocanu depune observațiile suplimentare în dosarul Dragnea contra României, în care cere CEDO direct aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea.

Din documentele din dosar studiate de HotNews.ro la Strasbourg reiese clar că Brumar și echipa ei s-au bătut, în zeci de pagini de observații meticuloase, cu Dragnea și avocații lui.

Numai că, în februarie 2019, premierul Viorica Dăncilă a demis-o pe Catrinel Brumar și l-a numit în locul ei pe Viorel Mocanu în funcția de agent guvernamental la CEDO, în urma unui memorandum al ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, cu aviz și de la ministrul Justiției (Tudorel Toader, la vremea aceea). Apoi, Mocanu a fost și promovat de la director general la secretar de stat în MAE, având în subordine un aparat mai puternic de funcționari și diplomați.

Viorel Mocanu este un avocat în vârstă de 35 de ani, care a reprezentat, printre alții, inculpați celebri, ca Sorin Oprescu, Rovana Plumb, Oana Zăvoranu și Florin Salam, potrivit informațiilor din presă.

Imediat ce a fost pus în funcția în care reprezintă statul român în procesele de la CEDO, Mocanu a transmis Curții 7 pagini de observații, plus anexe, în care nu doar că nu combate afirmațiile „adversarului” său, avocatul lui Liviu Dragnea, dar le și susține. Vom vedea mai jos în ce fel…

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.