Mesaj din PSD cu prilejul Zilei Europei. ”Celebrăm pacea și unitatea”
Ultima Ora Politic

ULTIMELE noutăți despre DECIZIILE PSD. Cum va arăta noul Guvern. Schimbările sunt ULUITOARE

ULTIMELE noutăți despre DECIZIILE PSD. Cum va arăta noul Guvern. Schimbările sunt ULUITOARE

Social-democraţii se reunesc, luni, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, for de conducere care urmează să stabilească cine rămâne şi cine pleacă din Guvern. Remanierea Guvernului a fost anunţată încă din vară, de liderul PSD Liviu Dragnea şi premierul Viorica Dăncilă, însă s-a amânat de mai multe ori, din cauza tensiunilor din partid. După excluderea din partid a lui Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu, a venit rândul Gabrielei Firea să fie sancţionată.

Aceasta a anunţat că demisionează de la şefia PSD Bucureşti, acuzându-l pe Liviu Dragnea că „a blocat alegerile la această organizaţie şi la alte câteva din ţară, probabil pentru a fi vulnerabili”.

UPDATE ora 12.00 Codrin Ştefănescu a preluat funcţia de secretar general al PSD, în locul lui Marian Neacşu, dat afară din partid. În plus, Mihai Fifor va fi preşedintele Consiliului Naţional al PSD. Senatorul PSD de Alba Daniel Breaz, rector al Universităţii ‘1 Decembrie 1918′ din Alba Iulia, care a fost în cărţi şi la Ministerul Educaţiei, îl va schimba pe George Ivaşcu, la Cultură. Lia Olguţa Vasilescu preia Ministerul Transporturilor, Gabriel Leş, la Apărare.

UPDATE ora 11.50 Noi nume în Guvern. Lia Olguţa Vasilescu ar urma să preia Ministerul Transporturilor, în locul lui Lucian Şova, în timp ce la Ministerul Muncii va veni Marius Constantin Budăi, preşedintele comisiei de Finanţe din Camera Deputaţilor. Ilan Laufer nu mai este în cărţi pentru ministerul Dezvoltării Regionale, potrivit surselor din partid. La Apărare, în locul lui Mihai Fifor, ar urma să fie numit Gabriel Beniamin Leş, senator, membru în comisia de Apărare.

La ministerul Comunicaţiilor ar urma să vină Alexandru Petrescu, care a mai fost membru în Guvern. Mihai Tudose: „Nu sunt de acord să fie exclus vreun coleg, dimpotrivă, eu cred că trebuie aduşi, nu daţi afară Fostul premier Mihai Tudose a anunţat, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, că este împotriva oricărei sancţiuni aplicate unui coleg. „Nu sunt de acord să fie exclus vreun coleg, dimpotrivă, eu cred că trebuie aduşi, nu daţi afară”, a spus Tudose.

Întrebat cum comentează demisia lui Mihai Fifor din funcţia de ministru al Apărării, Tudose a arătat că regretă această plecare din Guvern: ” Îmi pare rău, chiar îmi pare rău”. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că decizia finală privind remanierea unora dintre miniştrii PSD va fi luată în cadrul Comitetului Executiv Naţional al partidului. „Decidem în CExN”, a declarat premierul, luni, înainte de a intra la şedinţa CExN al PSD. Întrebată dacă lista cu miniştrii care vor fi remaniaţi este făcută, Dăncilă a spus: „Trebuie aprobarea CExN”. Fifor demisionează de la Ministerul Apărării, Firea renunţă la şefia PSD Bucureşti

UPDATE: Mihai Fifor și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării, numele său fiind pe lista de miniștri ce urmau să fie remaniați. Acesta a declarat că vrea să întărească echipa PSD pentru a pregăti următoarele alegeri. În plus, Gabriela Firea a anunţat, la intrarea în şedinţă, că demisionează de la şefia PSD Bucureşti, unde era interimar. Noi nume în Guvern: Bădălău la Economie, Ilan Laufer la Dezvoltare Regională, Mircea Drăghici, la Transporturi, Dorel Căprar la Apărare UPDATE: Duminică seara, tabăra lui Liviu Dragnea a negociat remanierea miniştrilor. Potrivit unor surse social-democrate, fostul ministru pentru IMM-uri, Ilan Laufer, îl schimbă pe Paul Stănescu, la Ministerul Dezvoltării Regionale. Nicolae Bădălău preia Ministerul Economiei, în locul lui Dănuţ Andruşcă.

Trezorierul PSD, deputatul Mircea Drăghici, ar urma să preia portofoliul de la Ministerul Transporturilor, în locul lui Lucian Șova. Ministerul Apărării va fi preluat de preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor Dorel Căprar, Mihai Fifor urmând să părăsească Cabinetul Dăncilă. Mult aşteptata remaniere, amânată de câteva ori, urmează să fie tranşată la Comitetul Executiv Naţional de luni, de la Parlament. Bogdan Trif, de la Turism şi vicepremierul Viorel Ştefan rămân în Guvern, deşi erau pe lista de remaniere.

Va fi schimbată, însă, Ioana Bran, la Tineret şi Sport, cu deputatul Constantin Bogdan Matei. Demisiile din Guvern, provocate de zvonurile remanierii şi tensiunile din PSD Presiunea pe miniştri s-a simţit în toată această perioadă, astfel că trei miniştri şi-au dat demisia din Guvern, în această toamnă: ministrul Cercetării, ministrul Educaţiei şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene. Nicolae Burnete, de la Cercetare, a fost înlocuit deja de Nicolae Hurduc, în timp ce în locul lui Victor Negrescu, la Afaceri Europene, a fost pus George Ciamba, secretar de stat în Ministerul de Externe.

La Educaţie, unde a demisionat Valentin Popa, a fost numită senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, cea care ajunge pentru a patra oară în fruntea acestui minister. Cine pleacă din Guvern: „Pucistul” Paul Stănescu pierde Ministerul Dezvoltării Regionale Paul Stănescu este primul dintre miniştrii care ar putea f ischimbaţi în Executivului condus de Viorica Dăncilă, după ce s-a aliat cu Adrian Ţuţuianu, Marian Neacşu şi Gabriela Firea, împotriva preşedintelui partidului, Liviu Dragnea. Acesta ar urma să fie demis de la Ministerul Dezvoltării Regionale, un minister extrem de important pentru social-democraţi, pentru că gestionează fondurile pentru PNDL II, bani care merg de la Guvern la administraţiile judeţene. Alţi miniştri care ar putea să îşi piardă mandatul se află cel de la Cultură, George Ivaşcu, Ioana Bran, de la Tineret şi Sport, Dănuţ Andruşcă, de la Economie şi Bogdan Trif, ministrul Turismului.

Şi ministerul Transporturilor ar putea să aibă un alt ministru, Lucian Şova fiind criticat de colegi dar şi de partenerii de la ALDE, pentru lipsa rezultatelor în privinţa marilor proiecte de infrastructură. Firea îşi aşteaptă „pedeapsa” în partid Mai mulţi social-democraţi din „aripa Dragnea” cer pedepsirea primarului Capitalei, pentru declaraţiile din ultima vreme, la adresa preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a precizat, vineri, că „este obligatoriu” să fie tranșat cazul „Gabriela Firea”.

„Așteptările mele de la această ședință sunt foarte mari, și anume că după acest CEx lucrurile vor intra în normalitate și firesc în interiorul PSD. Ca să intre în normalitate și firesc este obligatoriu să discutăm și să tranșăm veșnicul scandal în care ne implică doamna Gabriela Firea și declarațiile care afectează întregul partid’, a declarat Ștefănescu, pentru Mediafax. Liviu Dragnea, Viorica Dancilă și alți lideri PSD s-au adunat, duminică, la Parlament într-o întâlnire secretă premergătoare ședinței CExN de luni.

Aceștia au decis să-i retragă sprijinul politic Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei. ALDE nu vrea remanierea miniştrilor săi. Susţinere pentru Tudorel Toader, critici pentru ministrul Transporturilor ALDE nu este de acord cu schimbarea miniştrilor săi. Anunţul a fost făcut în nenumărate rânduri de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care afirmă să îl susţine şi pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, deşi acesta nu este portofoliul partidului său. O critică a venit, din partea ALDE, pentru ministrul Transporturilor.

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că şi-ar dori ca la ministerul Transporturilor să existe mai multă implicare pe proiectele mari de infrastructură. „Eu la ministerul Transporturilor nu am făcut critici punctuale. Mi-aş dori ca ministerul Transporturilor, care are o funcţie specială de dezvoltare pe infrastructură, să fie cât mai mult angajat pe proiecte mari. Sunt anumite obstacole pe care le constatăm, obstacole care sunt de ordin legislativ şi administrativ, care fac ca aceste mari proiecte de infrastructură să evolueze încet”, a spus Tăriceanu, sâmbătă, la o reuniune ALDE.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.