Ultima zi pentru depunerea declarației unice. ANAF va da apoi amenzi usturătoare 1
Ultima Ora Economic Politic

Ultima zi pentru depunerea declarației unice. ANAF va da apoi amenzi usturătoare

Miercuri, 31 iulie 2019, este ultima zi pentru depunerea declarației unice. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va da ulterior amenzi usturătoare celor care nu au depus la timp documentul. Inițial, data limită la care trebuia depus a fost 15 martie 2019, însă termenul a fost prelungit până pe 31 iulie.

Cei care încă nu au depus declarația unică la ANAF mai au la dispoziție doar ziua de miercuri, 31 iulie, Fiscul urmând să aplice amenzi usturătoare celor care nu au prezentat documentul la timp. Declarația unică este un document prin care cetățenii declară, după caz, „impozitul pe veniturile realizate din România sau/şi din străinătate în anul 2018; impozitul pe venitul estimat a se realiza din România în anul 2019 sau impozitul aferent normei de venit; venitul estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru anul 2019 şi, după caz, contribuţiile sociale datorate în anul fiscal 2018”, se arată într-un comunicat emis de ANAF.

Acest document poate fi depus prin serviciul Spaţiul Privat Virtual sau accesând portalul www.e-guvernare.ro, prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii.” De asemenea, declarația unică poate fi trimisă şi prin poştă sau se poate depune la sediul unităţilor fiscale din întreaga țară.

ANAF informează că „declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice se depune doar în format PDF inteligent (fișierul descărcat de pe portalul ANAF), completat și validat. După descărcarea fișierului pe anumite versiuni de browsere (chrome, mozilla) fișierul se poate deschide doar prin click dreapta pe mouse.”

Dacă după validarea documentului observați că acesta conține erori, trebuie să modificați declarația unică și să o validați din nou înainte de trimitere. Declarația nu conține erori doar atunci când în dreapta sus apare mesajul „Formular Validat” și fișierul PDF are fișier xml atașat. Puteți verifica existența fișierului xml apăsând pe agrafa din stânga formularului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.