Ultima oră. Lovitură pentru Teodorovici. Este la un pas de demitere
Ultima Ora Politic

Ultima oră. Teodorovici a anunțat bugetele pentru Primăria Capitalei și celelalte primării

Proiectul de buget pentru 2019 arată că la nivelul Capitalei, bugetul este de 49% din impozitul pe venit colectat, în timp ce la cele de sector se alocă 1.250 lei/ locuitor. Totodată, se alocă 6,3 mld. lei pentru acoperirea sumelor necesare pentru persoanele cu handicap și indemnizații însoțitori.

Bugetele locale: Consilii județene: crește de la 250 lei/ locuitor, la 450 lei pe locuitor. Plafon maxim aprobat este de 275 milioane lei.

Bugetele locale; plafon minim 12 milioane lei (cu 7 mil. lei în plus față de 2018). Impozit pe venit 60%.

Bugetele primăriilor și orașelor: 6 milioane lei (+3 milioane lei față de anul 2018). Impozit pe venit 60%.

Primării de comune: crește de la 750 lei/ locuitor, la 1.000 de lei pe locuitor (plafon minim 2 milioane de lei). ). Impozit pe venit 60%.

Bugetele locale: Primăria Capitalei 49% din impozitul pe venit colectat la nivelul Capitalei

Primăriile de sector- 1.250 lei/ locuitor

Echilibrarea bugetelor locale: 7,5% din IV- se repartizează în mod egal la consiliile județene pentru finanțarea bugetelor de funcționare ale comunelor și pentru cofinanțarea proiectelor locale.

17,5% din IV- se repartizează tuturor UAT-urilor pentru asigurarea bugetelor de funcționare. Dacă sunt suficiente se alocă sume defalcate de TVA pentru echilibrare

Cheltuieli descentralizate:

1. centre persoane cu handicap

2. centre pentru prouecția copilului

3. indemnizații pentru însoțitorii persoanelor cu handicap

Total, 6,3 mld. lei pentru acoperirea acestei sume se alocă din TVA 11,4 mld. lei

„La sectoarele din București 1,250 lei pe locuitor este plafonul minim. Pentru finanțarea bugetelor de finanțare a proiectelor comune locale. Acest plafon comun se împarte la județe. Totalul 6,1 miliarde de lei care se asigură de la bugetul de stat către nivel local. Finanțarea programelor pentru persoanele cu handicap se asigură din se asigură sumele din cotele defalcate de TVA. Acestea nu se mai regăsesc în anexe. Sumele defalcate din valoarea aduăgat pentru bugetele locale sunt de aproximativ 11,4 miliarde lei”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.