Directiva Copyright inițiată în 2016 a fost adoptată de Parlamentul European
Ultima Ora Politic Social

Ultima oră. Parlamentul European aprobă reforma privind drepturile de autor pe Internet

Eurodeputații au aprobat marți reforma europeană a drepturilor de autor, un text foarte așteptat de mass-media și de lumea culturală dar intens criticat de marile platformele americane și de partizanii libertății internetului, scrie AFP. Statele membre, care trebuie să-și dea și ele acordul definitiv pentru reformă, vor avea la dispoziție doi ani pentru transpunerea textului în dreptul național după publicarea în monitorul oficial al UE. Prin urmare, textul nu ar urma să poată fi aplicat decât în 2021.

  • Prima reacție a Google: noua legislație va crea nesiguranță legislativă și va afecta economia digitală și creativă

Prezentat de Comisia Europeană în septembrie 2016, această reformă a fost votată de 348 de deputați, în timp ce 274 au votat împotrivă și 36 s-au abținut.Reforma a fost subiectul unui lobby fără precedent din partea partizanilor săi și a adversarilor, mobilizați până în ultima zi. Versiunile discutate din toamna lui 2018 au continuat să stârnească dispute în special cu două articole 11 și 13. Primul, referitor la așa-numita „taxă pe link”, impune marilor platforme de tip Google sau Facebook să plătească editorilor de presă pentru linkurile către ele, în timp ce art. 13 se referă la obligația platformelor de a verifica faptul că drepturile de autor nu sunt încălcate prin conținutul încărcat pe acele platforme de către utilizatori.

Textul urmărește adaptarea la epoca digitală a legislației europene privind drepturile de autor, care data din 2001, o epocă în care YouTube, deținut de Google, nu exista.

„Obiectivul este să permită presei și artiștilor să primească o parte din veniturile generate de difuzarea producțiilor și operelor lor pe internet”, au explicat peste 170 de personalități, printre care DJ David Guetta sau cântăreața Louane, într-un editorial publicat de săptămânalul francez JDD.

Partizanii reformei car ca giganții americani ai Internetului precum Google și Facebook, care profită de publicitatea generată de operele pe care le găzduiesc, să plătească mai corect muzicienii, cineaștii, fotografii, editorii sau ziariștii.În cealaltă tabără, giganții din Silicon Valley, dar și partizanii libertății internetului, se tem de restrângerea acestui canal de difuzare.Sâmbătă au avut loc manifestații în întreaga Europă, la apelul „Save the internet”, un colectiv pe care Google afirmă că nu îl finanțează și care este mobilizat de mai multe luni în apărarea „schimbului liber de opinii pe internet”.

În colimatorul opozanților, două articole: „13”, care are ca obiectiv întărirea puterii de negociere a creatorilor (compozitori, artiști…) în fața platformelor precum YouTube sau Tumblr, care le utilizează conținutul.Platformele vor deveni responsabile juridic pentru conținu, forțându-le să se asigure dacă sunt respectate drepturile de autor.Ori, pentru a tria conținutul, cel mai simplu este folosirea de filtre de descărcare automate, algoritmi care sunt acuzați de partizanii libertății internetului că deschid poarta pentru o formă de cenzură. „Numeroase exemple arată că aceste filtre nu reușesc să facă diferența între un conținut care încalcă drepturile de autor și unul care le respectă (spre exemplu caricaturile și parodiile, care nu intră sub incidența articolului 13)”, spune Organizația europeană pentru apărarea consumatorilor (BEUC).

Un alt articol foarte contestat, 11, preconizează crearea unui „drept conex” pentru editorii de presă. Acest lucru ar trebui să permită mass media să fie mai bine plătită pentru refolosirea online a produselor lor de către agregatorii de informații, precum Google News, sau rețelele sociale, precum Facebook.

Menționăm că în România, conform Legii nr. 8/1996:

”Art. 9. – Nu pot beneficia de protecţia legală a dreptului de autor următoarele: e) ştirile şi informaţiile de presă”.

 

 

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii