USR a făcut SENZAȚIE după discursul lui Dăncilă. Ce mesaj și sub ce formă i l-a transmis premierului
Ultima Ora Politic

ULTIMA ORĂ. Dăncilă CRITICATĂ DUR de Senatul American. Ce i s-a transmis primului-ministru

ULTIMA ORĂ. Dăncilă CRITICATĂ DUR de Senatul American. Ce i s-a transmis primului-ministru

Doi senatori americani, unul dintre ei fiind fostul candidat republican la președinție John McCain, critică dur, într-o scrisoare transmisă premierului Viorica Dăncilă, obținută de G4Media.ro, ofensiva coaliției PSD-ALDE împotriva Justiției și eforturile de stopare a luptei anticorupție.

Cei doi oficiali de la Washington critică în primul rând ”forțarea” președintelui Klaus Iohannis de a o demite pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA, dar și modificările aduse legilor Justiției și Codurilor penale.

”Revocarea ei (a Laurei Codruța Kovesi – n. red.), împreună cu reformele judiciare recente și cu modificările aduse Codurilor penale prin care au fost dezincriminate mai multe infracțiuni de corupție, ridică semne serioase de întrebare în ceea ce privește dorința guvernului pe care îl conduceți de a condamna infracțiunile financiare și de a-i trage la răspundere pe înalții demnitari responsabili”, se arată în scrisoare transmisă Vioricăi Dăncilă.

Senatorii americani atrag atenția asupra faptului că o țară coruptă este o țintă facilă pentru Rusia și o vulnerabilitate pentru NATO, dând în acest sens exemplul Ucrainei.

În finalul scrisorii, republicanul John McCain și colegul său democrat Cristopher Murphy, au lăudat protestele anticorupție din România și au transmis guvernului de la București că așteaptă să vadă cum intenționează să revigoreze lupta anticorupție.

Scrisoarea i-a fost transmisă premierului Viorica Dăncilă pe 2 august și a fost semnată de senatorul republican John McCain, președintele comisiei de apărare din Senatul SUA, și de senatorul democrat Cristopher Murphy.

Scrisoarea integrală trimisă Vioricăi Dăncilă:

”Vă scriem astăzi pe tema luptei anticorupție aflată în derulare în România. În calitate de susținători puternici ai relației dintre Statele Unite și România, am observat cu regret că președintele Klaus Iohannis a fost recent forțat de o decizie a Curții să o demită pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Știm că procedurile judiciare sunt o problemă internă a României, dar îndemnăm guvernul României să nu facă pași înapoi în lupta importantă împotriva corupției.

Modul în care dna. Kovesi a condus Direcția Națională Anticorupție a fost aplaudat în întreaga lume, fiind văzut ca o dovadă a angajamentului hotărât luat de România de a lupta împotriva corupției. Revocarea ei, împreună cu reformele judiciare recente și cu modificările aduse Codurilor penale prin care au fost dezincriminate mai multe infracțiuni de corupție, ridică semne serioase de întrebare în ceea ce privește dorința guvernului pe care îl conduceți de a condamna infracțiunile financiare și de a-i trage la răspundere pe înalții demnitari responsabili.

Îmbunătățirea transparenței și a responsabilității este un imperativ urgent pentru securitatea națională a tuturor membrilor NATO. Experiența Ucrainei este un exemplu al modului în care Rusia profită de mită și de corupție pentru a slăbi guvernele vecine și pentru a le face vulnerabile influenței externe – sau în cazuri extreme, invaziei militare. Rusia și acoliții săi sunt implicați activ în dinamitarea eforturilor noastre comune și în compromiterea reputației democrației cu scopul de a proteja menținerea lui Vladimir Putin la putere. Statele aliate trebuie să fie acorde o atenție deosebită acestor amenințări și, totodată, să-și consolideze integritatea instituțiilor.

România a făcut un progres extraordinar după ieșirea din perioada comunistă. Nicio democrație nu este perfectă, dar eforturile concrete depuse pentru eradicarea corupției ne-au asigurat că România era pe o traiectorie pozitivă. Recentele proteste anticorupție la care au participat mii de tineri din România au demonstrat că ei așteaptă ca acest progres să continue.

Apreciem promisiunea dumneavoastră personală de a veni în întâmpinarea acestor aspirații și așteptăm să vedem cum guvernul dumneavoastră intenționează să revigoreze lupta anticorupție”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.