Ciucă și Ciolacu la discuții despre banii din educație
Ciucă și Ciolacu la discuții despre banii din educație
Social Ultima Ora

Ultima Oră. Ciucă și Ciolacu promit salarii mai mari pentru cadrele didactice. Liderii PSD și PNL promit că Legea Educației va fi gata până pe 15 iulie. FOTO-VIDEO

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu s-au întâlnit, duminică, la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor din Educație.

Atât Ciucă cât și Ciolacu i-au asigurat pe reprezentanții cadrelor didactice că Legea Educației va fi finalizată până pe data de 15 iulie, în așa fel încât, cadrele didactice și personalul auxiliar să aibă salarii corespunzătoare cu cerințele lor.

”Prim-ministrul și președintele Camerei Deputaților, s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor din Educație, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învățământ.

Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate.

Totodată, Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsura, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8.

Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării.

În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare.

Guvernul va continua dialogul cu reprezentanții sindicatelor din educație pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile că Educația rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare.

Nicolae-Ionel Ciucă: /…/ tot ceea ce s-a întâmplat și trebuie să se întâmple de aici înainte, pentru sistemul de educație din România. Nu cred că a fost vreo solicitare de dialog căreia Guvernul să nu-i răspundă. Am responsabilitatea a tot ceea ce înseamnă rezolvarea problemelor, astfel încât, împreună, să putem să rezolvăm problemele.

Nu există un numitor comun pe care să-l putem folosi, altul decât cel al dialogul, al cunoașterii realității și al asumării responsabilității fiecăruia dintre noi. Iar în calitate de prim-ministru și cu întreg guvernul, cu întreaga coaliție, iată că suntem aici cu domnul președinte, cu doamna ministru al Educației, cu domnii miniștri de la Muncă și Finanțe, cu toții nu am făcut nimic altceva decât să căutăm soluții și sunt convins că vom găsi soluții împreună, pentru că am înțeles și înțelegem în continuare nevoia de a face în așa fel încât țara noastră, cetățenii României, să aibă încredere într-un sistem de educație pe care l-am considerat, îl considerăm și vom respecta în continuare ca făcând parte din primele două priorități ale Programului de Guvernare și este o chestiune pe care am asumat-o cu toții public.

Șefii PSD și PNL întâlnire cu sindicaliștii din educație
Șefii PSD și PNL întâlnire cu sindicaliștii din educație

Am înțeles de la dumneavoastră, este aici și doamna ministru, suntem aici cu toții că sunt probleme care trebuie rezolvate pe verticala sistemului de educație în ceea ce privește o serie de aspecte care, de-a lungul timpului, au dus la aceste distorsionări și iată-ne puși astăzi în fața unei solicitări care practic a dus la o decizie absolut nedorită de nimeni.

Este absolut greu de explicat copiilor care în preajma examenelor, oricum au emoția aceasta a examenelor, venim acum și întărim această emoție pe o situație care poate să degenereze într-o grevă generală. În dialogul pe care l-am avut aţi înțeles problemele care sunt la nivel național. Nu pot să nu vorbim și să facem în așa fel încât să nu ducem la bun sfârșit ceea ce ne angajăm că putem, fiecare dintre noi.

Au fost toate situațiile prin care a trebuit să asigurăm gestionarea și rămânerea în echilibru a societății, a economiei, a educației, a sănătății, a tot ceea ce avem noi de gestionat de la nivelul Guvernului. Din acest buget trebuie să facem în așa fel încât să asigurăm tot ceea ce trebuie asigurat pentru buna funcționare a întregii țării. Am asumat că prioritatea este educația și în continuare va fi public că prioritatea este educația, ea rămâne în topul asumărilor noastre la nivelul coaliției.

Am discutat și am făcut în așa fel încât Legile Educației să fie cele mai dezbătute, deci, până în acest moment. Este vorba de viitorul copiilor, este vorba de liniștea părinților și este vorba de ceea ce proiectăm pentru țara noastră, iar asta nu se poate face decât prin educație.Și atunci vă rog să vă aduceți aminte toate măsurile pe care le-am luat, nu vreau să le reiterez acum.

Tot ce am putut să facem ca să dăm un semnal clar că educația este prioritatea noastră numărul unu, alături de sănătate. Este vorba de viitorul copiilor, este vorba de liniștea părinților și este vorba de ceea ce proiectăm pentru țara noastră, iar asta nu se poate face decât prin educație. Și atunci, vă rog să vă aduceți aminte toate măsurile pe care le-am luat, nu vreau să le reiterez acum, tot ce am putut să facem ca să dăm un semnal clar că educaţia este prioritatea noastră numărul unu alături de sănătate.

Ca atare, faptul că dumneavoastră sunteţi prezenţi astăzi aici înseamnă încă o dată o asumare a responsabilităţii la nivelul Guvernului, la nivelul coaliţiei că putem să găsim soluţii.

Nu putem să lăsăm copiii astăzi în prag de examen şi înainte de finalul anului de învăţământ suspendaţi pentru că nu avem soluţii pentru problemele pe care dumneavoastră le ridicaţi. Pe bază de dialog, pe bază de asumări concrete eu sunt convins că vom identifica soluţiile pentru tot ceea ce dumneavoastră aţi ridicat”, arată Guvernul.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.