Perioada de înscriere la Programul Oficial de Internship al Guvernului României a fost prelungită
Dăncilă stă de pază la urne. A început votul pentru demiterea lui Dăncilă
Ultima Ora Politic

Ultima oră. Bugetul a fost adoptat. Scandal monstru în Parlament

Camera Deputaților și Senatul a adoptat, vineri în plen reunit, bugetul pentru anul 2019. Proiectul prevede majorarea alocației pentru copii de la 84 la 150 de lei, precum și reducerea bugetelor SRI, SIE și SPP, iar banii vor fi alocați programelor Vitamina D și Diabetul juvenil.

Proiectul de buget a fost adoptat cu 275 de voturi „pentru”, 122 „împotrivă” și două abțineri.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, înaintea votului de vineri în plenul reunit, că este un buget realist.

„De data aceasta nu sub forma discursului politic, ci al cifrelor. Pentru mine și Guvern este un moment al adevărului, moment în care putem lăsa declarațiile politice total în afara acestei săli, și pe baza cifrelor prevăzute în proiect să spunem ce se va întâmpla cu viața economică în acest an. Crește salariul minim cu 10%. Acordăm și în acest an voucherele de vacanță de 1.450 lei, precum si indemnizația de hrană echivalentă cu două salarii minime pe economie. Punctul de pensie va crește până la 15%. (…) Deși e un buget care nu poate să răspundă tuturor nevoilor, este un buget realist și cu perspectivă de dezvoltare pentru România. Orice buget este perfectibil”, a declarat Viorica Dăncilă de la tribuna Parlamentului.

Șeful Executivului a adăugat că bugetele locale vor primi mai mulți bani decât în anii precedenți și a atras atenția la știrile false care au afirmat contrariul.

„Aș vrea să dăm la o parte toate știrile false care s-au comunicat despre bugetele comunităților locale. Realitatea nu poate fi contrazisă. Bugetele locale vor primi mai mulți bani decât ân anii precedeni. Aleșii locale vor acea o creștere a veniturilor cu 7 miliarde de lei ce vor proveni din încasările din impozitul pe venit. Bugetul pentru 2019 restabilește adevărul legat de situația noastră ca țară. Dorim ca prin măsurile pe care le-am prezentat să continue creșterea economică, a salariilor în educație și în anii următori. Acest lucru e posibil doar printr-o colaborare între Guvern, Parlament, președinte și societate civilă. Dincolo de jigniri importante sunt proiectele și ceea ce facem pentru români”, a mai spus Dăncilă.

Premierul a mai anunțat că „până la finalul mandatului meu, îmi doresc ca toate scolile din România să îndeplinească condițiile privind autorizațiile de funcționare”.

Un amendament propus de USR la bugetul de stat şi respins, vineri în plenul reunit, a provocat discuţii aprinse în Parlament, conform Mediafax. Ministrul Eugen Teodorovici a fost întrebat cum a fost la discotecă joi seară, iar un senator i-a transmis „dacă aţi băut Red Bull de dimineaţă, e în regulă”.

Toată disputa a plecat de la un amendament al USR care prevedea ca majorarea alocaţiilor pentru copii de la 84 lei la 150 de lei să fie susţinută prin tăierea banilor de la Ministerul Dezvoltării, din programul PNDL, nu din creşterea deficitului bugetar de la 2,55%, la 2,76% din PIB, aşa cum prevede amendamentul deja adoptat, joi în plenul reunit. Amendamentul USR a fost respins, iar PNL nu a susţinut modificarea propusă de partidul condus de Dan Barna.

Raluca Turcan, liderul deputaţilor liberali, a motivat că PNL nu a susţinut amendamentul, deoarece primarii au fost deja puşi în dificultate.

„Cred că spunea ieri domnul Pambuccian (Varujan – n.r.) că atunci când încalci regulile, se întorc la un moment împotriva ta. Ieri s-a creat acel precedent prin acel amedament. Astăzi ajungeţi să vă folosiţi de subiectul primarilor şi preşedinţilor CJ, în condiţiile în care tot ce aţi făcut a fost să le daţi cheltuieli şi să îi puneţi în dificultate, punându-i să plătească cheltuieli pe care tot dvs le-aţi creat.

Din nefericire PNDL s-a transforma într-o puşculiţă de partid care a crescut, însă nu se justifică să diminuezi un program de investiţii pentru a acoperi incapacitatea dvs de a finanţa un proiect asumat prin programul de guvernare. Alocaţiile pentru copii sunt în programul dumneavoastră de guvernare. Atunci nu vă gândeaţi ce probleme va avea sursa de finanţare. Faceţi în aşa fel încât să nu fie folosiţi banii din pixul lui Vâlcov. PNL a votat îna cest sens pentru că nu vrea să intre în nicio capcană. Noi ne respectăm aleşii şi vom urmări să aibă bani de investiţii. Investiţiile publice sunt zero”, a spus Turcan.

În timpul dezbaterii, un schimb de replici a avut loc şi între Florin Iordache, cel care prezidează şedinţa plenului reunit şi deputatul PNL Florin Roman, lucru care a dus la tăierea microfonului liberalului de către vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

„Florin Roman: Vă aduc în atenţie o problemă personală. Astăzi venind spre Parlament m-am întâlnit cu o mamă şi discutam despre…

Florin Iordache: Domnule Roman, problemele personale la final. Deci dl Roman, nu vă dau…

Florin Roman: Întrucât am doar 30 secunde o să sintetize. Cât de cinic poţi să fii ca să furi…?”

Florina Iordache i-a tăiat microfonul, spunând: Vă mulţumesc. Domnule Tomac, vă rog. Domnule Roman mă urmăriţi puţin? Nu pot fi abuziv. V-am dat cuvântul. Îmi doresc să fiu un om normal.

Florin Roman: Nu înţeleg de ce vă enervează ce spun românii? Pe noi nu ne ascultaţi, dar ascultaţii pe oameni când vă spun – Ştiu că v-aţi învăţat de la Erdogan să furaţi, să furaţi o insulă.Iordache: Deeclaraţii politice şi atacuri la colegi nu permit. În momentul când faceţi acuzaţii că se fură, dvs puteţi face afirmaţii la dvs acasă, nu în Parlament. V-am dat cuvântul. Domnul Tomac, vă rog continuaţi. O zi grea pentru unii, văd că ne lasă nervii”, a fost discuţia dintre social-democrat şi liberal.

Cristina Prună, liderul deputaţilor USR din Camera Deputaţilor, a depus un amendament, vineri, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor, prin care majorarea alocaţiilor să fie susţinută cu bani din programul PNL, nu din deficitul bugetar, aşa cum votase deputaţii cu puţin timp înainte. Amendamentul a fost respins cu 34 voturi „pentru”, 259 împotriva şi 82 de abţineri.

PNL nu a susţinut amendamentul USR iar social-democraţii i-au întrebat pe parlamentarii USR dacă nu au putut să-i convingă pe liberali să voteze modificarea.

„Stimaţi colegi de la USR, nu i-aţi putut convinge pe colegii de la PNL să voteze acest amendament. Recunoaşteţi că banii veniţi prin PNDL înseamnă un program de succes. Data viitoare înţelegeţi-vă între dumneavoastră”, le-a transmis Daniel Suciu, parlamentarilor USR, după ce amendamentul a fost respins.

Deputatul USR Lucian Viziteu a transmis, la explicarea votului, că PSD vrea să plătească alocaţiile pe datorie.

„Grupurile parlamentare ale USR au susţinut mereu mărirea acestor alocaţii, aşa că am susţinut acel amendament. PSD face din nou socialism pe datorie, vrea să plătească alocaţiile pe datorie. Toţi cei care susţin pixul lui Dragnea au votat împotriva acestui amendament”, a spus Viziteu.

Deputatul USR Tudor Benga a intervenit spunând că şi USR are consilieri locali.

„USR are consilieri locali. Dacă tot vă bateţi cu cărămida în piept despre cum ajutaţi primarii, domnilor faceţi descentralizare. Îi ţineţi pe primari să vină la Bucureşti, să pune ghiulul. Trebuie să terminăm cu aceste porcării. Daţi bani în teritoriu să aleagă oamenii”, a spus Benga.

„Poate ne spune domnul ministru cum a fost aseară în discotecă. Nu aş vrea să prelungesc. Aţi fost la discotecă, domnule ministru? Păi nu, nu l-am făcut nici hoţ. PMP a propus tăierea pensiilor speciale. Dacă face acest lucru putem mării alocaţiile copiilor şi racordarea cu gaz şi vom avea 1,2 miliarde pentru a le plăti”, l-a întrebat deputatul PMP Eugen Tomac pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, prezent la şedinţă.

Teodorovici nu a răspuns la întrebarea lui Tomac.

În schimb, a intervenit senatorul PNL Marcel Vela i-a sfătuit pe colegi să lase scandalul şi să se apuce de treabă.

„Vreau să vă spun. Dacă aţi băut Red Bull de dimineaţă, e în regulă. Vreau să vă spun că retorica are mai multe părţi care pot fi abordate într-un discurs. De la acuzaţie, de la observaţie, de la insinuare, până unde vreţi dvs. Vreau să vă spun că dacă dl Viziteu nu ar fi venit aici ca să facă inclusiv comentarii sportive, nu am fi ajuns ca un sfert de oră să polemizăm, să ne, contrazicem şi să facem o atmosferă de stadion, bătând în mese, râzând, făcând glume proaste. Ne vede toată România. Vă rog, haideţi să ne apucăm de treabă şi lăsaţi scandalul pentru meciul de duminică sau pentru pauza de cafea”, a spus Vela.

Camera Deputaţilor a adoptat, vineri, decizonal, modificarea Legii privind plafoanele, care prevede mărirea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76%, pentru a susţine financiar creşterea alocaţiilor pentru copii. Majorarea alocaţiei ar urma să se aplice de la 1 martie pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, iar suma pe care o vor primi aproape că se va dubla, de la 84 de lei la 150 de lei.

Plenul reunit al Parlamentului va da votul final, vineri, proiectului de buget pentru 2019.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.