Turcia, exclusă din proiectul F-35. România intră în clubul select 1
Ultima Ora Politic Social

Turcia, exclusă din proiectul F-35. România intră în clubul select

Turcia urmează să fie exclusă din programul F-35.

Kay Bailey Hutchison, ambasador SUA la NATO, a confirmat că Turcia va fi exclusă din programul F-35 ca urmare a achiziționării sistemului rusesc S-400.

Totul indică faptul că Rusia va livra sistemul S-400 în Turcia. Acest lucru va avea consecințe„, a declarat Kay Bailey Hutchison, ambasadorul SUA la NATO, informează Reuters.

Aceasta a mai precizat că Turcia va fi cu siguranță exclusă din programul F-35 ca urmare a achiziționării sistemului rusesc S-400.

Hutchinson spune că Statele Unite ale Americii nu își permit să riște destabilizarea programului F-35, acesta fiind marele risc al sistemelor S-400 care vor ajunge în Turcia.

Pe de altă parte Ankara a confirmat și ea că nu renunță la S-400 iar presa din Rusia a anunțat că Moscova va face prima livrare a sistemelor de rachete S-400 către Turcia în luna iulie a acestui an, astfel că Turcia este ca și exclusă din programul F-35. Oficialii americani au încurajat Ankara, fără succes însă, să cumpere sistemul american de apărare antirachetă Patriot.

România, în schimb, intră în clubul select. Astfel, România și alte patru state sunt incluse pe lista de clienți potențiali pentru cel mai modern avion de luptă american, F-35 Lightning II. Doar 11 state au acces la această tehnologie. România ar urma să facă parte din acest club select, împreună cu Grecia, Polonia, Spania și Singapore. Intenția SUA a fost exprimată în scris, în cadrul Congresului american, de către șeful programului F-35 de la Pentagon, viceamiralul Mathias Winter, conform Reuters.

Cele mai recente costuri de achiziție, negociate între Lockheed Martin și Pentagon în 2018, pentru al 11-lea lot de avioane, care conținea 141 de avioane F-35, au fost de 89 de milioane de dolari pentru un F-35A (modelul de bază, cu decolare convențională, de la Lockheed Martin), 115,5 milioane de dolari pentru F-35B (modelul cu decolare verticală, folosit mai ales în Marină) și 107,7 milioane de dolari pentru F-35C (modelul destinat pentru folosirea pe portavioane).

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.