Tudorel Toader, ultima declarație din postul de Ministru al Justiției. ”Se pot face lucruri mai multe și mai bine”
Tudorel Toader, ironic la adresa procurorilor din cazul Caracal. ”Greu de înțeles știința”
Ultima Ora Politic

Tudorel Toader nu a scăpat de pericol. Din Parlament i se cere demisia

Grupurile senatorilor PNL și USR au depus, miercuri, moțiunea simplă prin care ce demisia lui Tudorel Toader, intitulată „Justiția, victimă sigură în mâinile lui Tudorel Toader”. Demersul vine la o săptămână după ce deputații au respins o moțiune a Opoziție la adresa ministrului Justiției, conform mediafax.ro

Liberalii arată în textul moțiunii depuse miercuri Senat că „imixtiunea în înfăpuirea justiției” se realizează doar prin Înalta Curte de Casație și Justiție și prin celelalte instanțe judecătorești.

„Greșeala este omenească, dar a persista în greșeală este diabolic. Iată de ce grupul parlamentar al PNL vă solicită încetarea de urgență a imixtiunii în înfăptuirea justiției, care, potrivit art. 126 alin. (1) din Constituția României, republicată, se realizează doar prin Înalta Curte de Casație și Justiție și prin celelalte instanțe judecătorești”, potrivit moțiunii.

Ei îl mai acuză pe ministrul Justiției că ministerul său nu a soluționat problem asupraaglomerăriii din penitenciare.

„Mai mult de atât, domnule ministru, v-ați abătut și de la dispozițiile instituțiilor europene. Vă reamintim că România a fost condamnată la CEDO în aproximativ 800 de cauze, urmare a condițiilor din penitenciare. Domnule ministru, v-ați asumat un calendar de măsuri în acest sens (CALENDARUL DE MĂSURI 2018-2024 pentru soluționarea supraaglomerării carcerale și a condițiilor de detenție, în executarea Hotărârii-pilot Rezmives și alții împotriva României, pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului la 25 aprilie 2017), pe care bineînțeles că l-ați încălcat, având în vedere că nu ați soluționat problema supraaglomerării. Mai mult decât atât, prin această conduită contrară dispozițiilor instituțiilor europene, ați expus România la riscul unor consecințe de natură pecuniară, dar și pe cetățenii acesteia, urmare a eliberării înainte de termen a condamnaților, condamnați care au recidivat și au săvârșit fapte penale cu o gravitate ridicată. Ca unică soluție la suprapopulare, ați garantat pentru modificările aduse în Camera Deputaților formei inițiale a legii privind recursul compensatoriu, făcându-vă implicit vinovat, alături de PSD-ALDE, pentru eliberarea a peste 12.000 de condamnați, dintre care au recidivat deja peste 600”, potrivit sursei citate.

Inițiatorii mai susțin că România va fi din nou criticată de Comisia de la Veneția, care va emite, pe 19 iunie 2019, un punct de vedere cu privire la modificările aduse legilor justiției prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 7/2019.

„De asemenea, nicăieri în acest raport nu am văzut scris ce era mai important: că, timp de doi ani, pentru că PSD își dorește articole de lege prin care să își asigure controlul asupra justiției, i-ați fost părtaș. Sunteți la fel de vinovat ca și PSD că România ultimilor doi ani a căpătat vizibilitate în spațiul european, și nu numai, doar pentru lupta aprigă care se dă între cei care țintesc subjugarea justiției și tabăra celor care își doresc o justiție corectă, dreaptă, imparțială și independentă. Nu aveți ce aduce în apărarea dumneavoastră, pentru că faptele există. Ne referim la cele mai recente «inovații» și sunt mai mult decât suficiente pentru a ilustra vinovăția dumneavoastră: OUG privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la INM, formarea judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a INM, dar și pentru modificarea legii 303 privind Statutul magistraților, a legii 304 privind organizarea judiciară și a legii 317 privind CSM, ați permis modificări abuzive și absurde la legile justiției și la Coduri, s-a ratat ridicarea MCV de către Comisia Europeană, acceptarea unui buget pentru Ministerul Justiției mult prea mic pentru a asigura progresul sistemului judiciar”, conform sursei menționate.

Camera Deputaţilor a respins, pe 20 martie, moţiunea simplă prin care partidele de Opoziţie cereau abrogarea OUG 7 privind modificarea legilor justiţiei şi demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu 126 de voturi ”pentru”, 148 ”împotrivă” şi două abţineri.

Moţiunea simplă prin care partidele de Opoziţie cereau demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a fost dezbătută pe 5 martie, în aceeaşi zi în care Guvernul a adoptat proiectul pentru modificarea OUG 7 pe legile justiţiei, în ciuda avizului consultativ negativ al CSM.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.