După ce a scos violatorii și criminalii din pușcărie Tudorel Toader se spală pe mâini de Crima de la Caracal
Alina Gorghiu îl face praf pe Tudorel Toader. ”A recunoscut, dar e tardiv”
Ultima Ora Politic

Tudorel Toader a ieșit la rampă după atacul lui Frans Timmermans

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a ieșit la declarații la Ministerul Justiției, după atacurile lansate de prim – vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

”Exprim convingerea faptului că CSM își îndeplinește această obligație constituțională. Nici factorul politic și nici alți factori indiferent de natură internă sau externă nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale după cum nu pot solicită nici modul de soluționare a repsectivei anchete. În recomandările MCV se consacră la nivel de principiu faptul că această ingerenta nu este permisă în activitatea de înfăptuire a justiției, dar prsonal, ca ministru al justiției, exprim convingerea că recomandarea este în egală măsură valabilă și pentru emitenții ei. Guvernul respectă pe deplin acest principiu, nu a interferat și nu interferează cu activitatea organelor de urmaririe penală, nici cu activitatea instanțelor de judecată de înfăptuire a justiției.

În al doilea rând, la MJ se află un plin proces de selecție a candidaților pentru ocuparea diferitelor funcții de procuror de rang înalt. Sunt criterii prevăzute în lege, sunt criterii transparente, sunt proceduri care nu se schimbă și nu pot fi schimbate în timpul derulării acestora. Considerăm necesară respectarea procedurilor legale, existente, și în egală măsură și la nivel european. Adică, sintetizând, într-o formulă mai accesibilă, nu schimbăm regulile în timpul desfășurării.

În raportul MCV se prevede, de asemenea, că factorul politic să nu intervină în procesul de numire a procurorilor de rang înalt. În România procedura transparență pe care mâine veți avea ocazia să o vedeți, prevede că interviul de selecție se desfășoară la MJ, MJ face o propunere motivată pe care o înaintează secției de procurori de la CSM, secția pentru procurori procedează la un interviu, emite un aviz consultativ, iar Președintele republicii emite decretul de numire. Noi primim aceste recomandări timp în care la nivel european numiri similiare sunt eminamente politice.

Personal, am participat zilele trecute la ultima rundă de discuții tehnice pe care am avut-o la sediul Comisiei, experți de la MJ, ai Comisiei Europene, nu ne-am dus să cerem aprobare sau avizarea proiectelor de acte normative, pentru că circuitul și procesul de regiferare nu are că etapă și avizarea de la Comisie. Ne-am dus pentru a purta un dialog în cadrul colaborararii care există între România și Comisie, pentru a vedea cele mai adecvate modalități pentru transpunerea unor directive europene. Am în vedere directva privind confiscarea existinsa, protecția victimelor infactiunilor, prezumția de nevinovăție, care în termen scurt vor fi transpunse.

De dată recentă, văd și eu cum oficiali europeni își exprimă îngrijorări, dar ele sunt exprimate cu caracter preventiv, însă cu un puternic potențial electoral. Că Ministru al Justiției, formulez o simplă și respectuoasă solicitare, pe care am repetat-o și în plan național, să ne cunoaștem să ne respectăm competențele, fie ele și partajate, să ne respectăm demnitatea și speficicul național.”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.