Cetățean străin prins cu 50 de kilograme de droguri
Cetățean străin prins cu 50 de kilograme de droguri
Social Ultima Ora

VIDEO. Legea ”2 Mai” a fost votată. Traficanții de droguri nu mai scapă de pușcărie. Mesajul Ministrului Justiției

Traficanții de droguri de mare risc vor intra direct în pușcărie, conform legii adoptate luni de către senatori.

Legea elimină posibilitatea suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc.

De asemenea, iniţiativa prevede creşterea de la 2-7 ani la 3-10 ani a pedepselor pentru anumite fapte de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Senatul a adoptat azi „Legea 2 mai”, cu 90 de voturi PENTRU!E o lege care ne asigură că toți traficanții de droguri de mare risc vor sta în închisoare. Acolo le este locul.

Ce înseamnă droguri de mare risc: cocaină, heroină, ecstasy, fentanyl, oxicodonă.

Care sunt prevederile principale:• eliminăm posibilitatea suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc, prevăzute de legea 143/2000.

• creştem de la 2 – 7 ani la 3 – 10 ani pedepsele prevăzute de Legea nr. 194/2011 pentru anumite fapte de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Este un proiect cheie al PNL. Un proitect esenţial pentru societatea românească, pentru siguranţa tinerilor din ziua de astăzi. E o lege care ne asigură că toţi traficanţii de droguri de mare risc vor sta în închisoare. Acolo le este locul.

Când vorbim de droguri de droguri de mare risc, ne referi la : Cocaina, heroina, ecstasy, fentanyl, oxicodona. Acele droguri de mare risc care distrug destine. Producţia şi traficul de droguri rămân cea mai mare afacere criminală din UE.

Pe parcursul anului 2022, 810 inculpaţi au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de trafic de droguri (intern sau internaţional).

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu

Dintre aceştia, 402 au fost condamnaţi la pedepse cu executare în regim de detenţie, iar pentru 379 de persoane, instanţele au pronunţat hotărâri de condamnare cu suspendarea executării pedepsei.

Vorbim de aproape 47% dintre traficanţii de droguri care, deşi condamnaţi, nu fac închisoare. Pornind de la aceste lucruri, e absolut necesar să votăm această iniţiativă legislativă.

Numai în primele 10 luni ale anului 2023 au fost înregistrate 10.780 de dosare, având ca obiect drogurile, faţă de anul anterior, în aceeaşi perioadă, 8.484. Bătălia nu este uşoară ! Trebuie acţionat pe toate palierele de la prevenţie la pedeapsă.

Am încredere că această categorie de traficanţi de droguri de mare risc va sta mai bine în închisoare ca urmare a votului dumneavoastră

Mulțumesc tuturor colegilor senatori!”, a spus Gorghiu.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.