Alina Gorghiu, ministrul justiiției
Alina Gorghiu, ministrul justiiției
Social Ultima Ora

VIDEO. Anunțul ȘOC pentru traficanți de droguri al ministrului justiției, Alina Gorghiu. Măsuri de ultimă oră

Ministrul justiției, Alina Gorghiu le pregătește o surpriză de proporții pentru traficanții de droguri din România.

Ministrul justiției propune înființarea unui ”Registru al traficanților de droguri”, așa cum există unul al agresorilor sexuali.

”Partea bună este că societatea românească vorbeşte despre o problemă majoră. Până acum am fost uşor surprinsă că ne e frică să discutăm despre flagelul existent în Româia. Consumul de droguri şi traficul de droguri sunt teme despre care se discuta doar accidental, astăzi, din cauza unor drame, a unor tragedii, discutăm serios şi cred că se poate şi mai serios, despre această problemă.

Orice resursă este necesară pentru DIICOT, pentru Poliţie, pentru a reuşi să diminueze traficul de droguri, pentru a pune piedică acestui fenomen.

Gorghiu a spus că s-a discutat despre problema drogurilor, într-o întâlnire cu toţi decidenţii politici şi concluzia a fost că ”orice resursă este necesară pentru DIICOT, pentru Poliţie, pentru a reuşi să diminueze traficul de droguri, pentru a pune piedică acestui fenomen”. Ea a precizat că le-a cerut colegilor din sistemul judiciar să îi comunice resursele de care au nevoie, dacă e nevoie de procurori, de resursă materială, de logistică”.

Ministrul Justiţiei a subliniat că numărul nu este real pentru că nu toţi declară că au coonsumat droguri, din motive pe care le putem înţelege.

”A coborât vârsta de coonsum la 12 ani, pe substanţele psihoactive şi la 13 ani pentru canabis şi ecstasy.

De altfel, 1% dintre elevi a debutat în consumul de canabis la 13 ani sau mai devreme”, a arătat Gorghiu, adăugând că la nivel regional, pe Bucureşti-Ilfov, a crescut consumul oricărui tip de drog ilicit de la 13,9% în 2013 la 23,7% în 2019.

”De la an la an, acest comportament de consum aproape se dublează, sunt date oficiale din raportări ale instituţiilor statului”, a menţionat Alina Gorghiu.

Lovitură pentru vânzătorii și distribuitorii de DROGURI
Lovitură pentru vânzătorii și distribuitorii de DROGURI

Ministrul Justiţiei a mai afirmat că la nivel naţional, cel mai întâlnit drog este canabisul, cel mai traficat drog şi consumat în ultimii ani în România. ”Acest consum de canabis a crescut în principal în categoria de vârstă 15-34 ani dar şi în rândul populaţiei şcolare, 1% dintre elevi debutează cu consumul de canabis la 13 ani sau mai devreme.

Ea a afirmat că alte droguri consumate în România sunt cocaina, ecstasy, heroina, iar în cazul heroinei, are o treime dintre consumatori în calupul de vârstă 35-39 de ani, peste 80% dintre ei locuind în Capitală.

”Vorbim de nişte lucruri care în opinia mea trebuie discutate mult timp de acum înainte şi identificate soluţii foarte serioase şi trebuie asumate aceste soluţii ca proiect naţional, nu individual”, a declarat Alina Gorghiu.

Ministrul a declarat că în primele 6 luni ale anului 2023, 360 de persoane au fost condamnate definitiv pentru infracţiuni de trafic, la care se mai adaugă 135 de persoane în alte dosare în care obiectul este secundat, infracţiune de trafic intern şi internaţional. ”În total, 495 de condamnaţi în primele şase luni ale anului 2023”, a completat ea.

Gorghiu a arătat că le-a propus colegilor ei o măsuri concretă legată de registrul traficanţilor, pe modelul registrului agresorilor sexuali.

”Acest Registru va reprezenta un mijloc de cunoaştere, de identificare, de supraveghere operativă a persoanelor care au comis infracţiuni din sfera traficului ilicit de droguri. Am putea să ştim localitatea, deplasarea, modalitatea în care trafichează acele drogurim mijlocul folosit. Aceste date pot fi transmise cu celeritate tuturor agenţilor de poliţie. (..) În opinia noastră, reprezintă o soluţie în vederea prevenţiei recidivei”, a afirmat Alina Gorghiu.

Ministrul Justiţiei a prezentat datele din raportul Agenţiei Naţionale Antidrog pe 2022, publicat în februarie 2023 care arată că 10,7% din cei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani au consumat del puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii. ”Asta înseamnă, ţinând cont de datele de la INS (..) putem trage lesne concluzia că la nivelul anului 2021, pentru că raportul face referire la situaţia din 2021, aveam un număr de 1,6 milioane”, a spus șefa de la justiție..

Ministrul Justiţiei a subliniat că numărul nu este real pentru că nu toţi declară că au coonsumat droguri, din motive pe care le putem înţelege.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.