Dăncilă aruncă Bomba. Adoptă cea mai controversată Ordonanță. Toate se vor schimba
Ultima Ora Politic

Tinerii români, SOLICITARE de ULTIM MOMENT pentru Guvernul Dăncilă

Tinerii români, SOLICITARE de ULTIM MOMENT pentru Guvernul Dăncilă

Consiliul Tineretului din România (CTR), structura de reprezentare a tinerilor și a organizațiilor de tineret din România la nivel național și în structurile internaționale de profil, solicită Comisiei Europene și Guvernului României să găsească o soluție pentru deblocarea fondurilor alocate Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor (IOT) sau pentru alocarea de fonduri pentru activitățile asociate din sume necheltuite din alte programe. Fondurile amintite sunt absolut necesare pentru tinerii din țara noastră, o potențială pierdere a având consecințe extrem de grave

Această inițiativă, complementară altora adoptate la nivel european, se adresează tinerilor NEET (care nu lucrează și nici nu urmează un program educațional sau de formare profesională), în încercarea de a le găsi un loc de muncă. IOT susține, printre altele, programele de ucenicie, stagiile sau plasarea în întreprinderi programele de formare profesională care se finalizează cu obținerea unei calificări. Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor are un buget de 8,8 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

România a contribuit din punct de vedere financiar la acest program cu 26.667.988 de euro (27 de milioane de euro), fiind pe locul 11 din acest punct de vedere. În schimb, țării noastre i-au fost alocați 302.237.196 de euro (302 milioane de euro), ajungându-se la un total de 328.905.184 de euro (aproximativ 329 de milioane de euro), cu posibilitatea ca la un moment dat această sumă să fi fost suplimentată, cum este în cazul altor state.

Rezultatul? Țara noastră a cheltuit 293.227 de euro (aproximativ 300 de mii de euro), asigurând plăți viitoare pentru un total de 4.292.403 euro (aproximativ 4,3 milioane de euro). În momentul de față, România a reușit performanța de a cheltui doar 0,089% din suma alocată! De 90 de ori mai puțin decât a plătit pentru a participa la acest program! Toate acestea în condițiile în care în conturile țării noastre se află 17.042.368 de euro, alocați de Comisia Europeană, care zac nefolosiți.

CTR a arătat recent faptul că Guvernul României tratează cu superficialitate problemele tinerilor. Finanțarea Ministerului Tineretului și Sportului este una execrabilă, acesta având în 2018 o alocare bugetară de 0,037% din PIB, din care în jur de 30% (adică 0,01% din PIB) fiind fonduri alocate pentru componenta de tineret (102,65 de milioane de lei). În contextul în care Guvernul României nu alocă nici pe departe suficienți bani pentru tineri, cum este posibil să ignore o linie de finanțare care se adresează exact uneia dintre cele mai mari probleme ale acestora: încadrarea în piața muncii.

Conform datelor Eurostat pentru anul 2017, România se situează pe locul trei la nivel european în ceea ce privește numărul de tineri care nu lucrează și nici nu urmează un program educațional sau de formare profesională, 14,6% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani fiind în această situație în țara noastră, la mare distanță de media UE (7,9%), fiind depășiți doar de Bulgaria (14,6%) și Italia (14,2%). Acești tineri nu au nicio perspectivă reală asupra derulării activității pe care ar putea să o presteze în cadrul pieței muncii.

În contextul în care în ultimii cinci ani, numărul total al tinerilor din România (definiți, în sensul art. 2 alin (2) lit. a) din Legea tinerilor nr. 350/2006 ca ,,cetățenii cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani”) a scăzut cu 11,05% (630.593 de tineri) și ținând cont de faptul că țara noastră ocupă un loc fruntaș la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește șomajul în rândul acestora, este inacceptabil ca statul român să ignore în acest mod tinerii din România. Conform datelor INS, în 2018 erau 201.585 de tineri șomeri cu vârsta între 15 și 34 de ani, în timp ce 2.746.734 de tineri erau activi.

Prin urmare, solicităm ca, în cel mai scurt timp, Comisia Europeană și Guvernul României să găsească o soluție astfel încât banii destinați țării noastre pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, să ajungă la beneficiari, tinerii NEET, contribuind la creșterea gradului de încadrare în piața muncii în rândul acestei categorii vulnerabile.

Atragem atenția că în contextul în care România deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, fiind primul stat care gestionează implementarea Strategiei pentru Tineret a UE, este extrem de dificil să coordonăm discuțiile privind acest sector la nivel european, în contextul în care acesta este gestionat total necorespunzător la nivel național. Consiliul Tineretului din România a solicitat de mai multe ori în ultimele săptămâni o întrevedere cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, însă nu a primit niciun răspuns până în acest moment.

E greu să ne dăm seama dacă guvernul, și nu doar acest guvern, vrea efectiv să scape de tinerii din țară și să le facă viața grea celor care rămân, sau își bate joc de noi pur și simplu din incompetență. A da cu piciorul oportunității de a folosi peste 300 de milioane de euro prin Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, pentru cei care au cea mai mare nevoie de sprijin, este incalificabil. Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Rovana Plumb trebuie să găsească, împreună cu reprezentanții Comisiei Europene, soluții pentru a ieși din impas și a folosi banii europeni pentru tineri – fie prin deblocarea programului, fie prin mutarea unor sume necheltuite din alte programe.” – Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.