Întâlnire de gradul zero. Frans Timmermans, față în față cu Viktor Orban
Ultima Ora Justiție Politic

Timmermans asigură candidatura Laurei Codruța Kovesi. ”Este candidatul preferat”

Decizia de azi a Comisiei Europene pentru deschiderea unei dezbateri privind Statul de drept în UE. Frans Timmermans, declarație despre candidatura Laurei Codruța Kovesi.

Întrebare: Comisia e pregătită să facă ceva concret în cazul României. Când, înainte de alegeri?

Timmermans: Nu am spus din întamplare. E vorba aici de o chestiune de mare urgență. S-ar putea ca foarte curând să se ia decizii (în România) care ar schimba sistemul judiciar, cu risc de impunitate al demnitarilor de rang înalt. Atunci Comisia Europeană ar urma să reacționeze imediat, în termeni de câteva zile,ca să se înțeleagă foarte clar care este poziția noastră. Nu este timp de pierdut.

Întrebare: Ce se întamplă cu candidatul la funcția de procuror european care și-a atras neplăceri din partea Guvernului României?

Timmermans: Comisia a fost cât se poate de clară: dna Kovesi este candidatul preferat de Parlamentul European. Am avut ocazia să lucrez cu dna Kovesi mai mulți ani. E o juristă de mare calitate pe care o admir pentru curajul său. Este important ca ea să poata candida, astfel încât instituțiile europene să poată lua o decizie. Ne-am exprimat foarte clar această poziție și în discuțiile cu autoritățile române.

Întrebare: Ați transmis un mesaj foarte ferm către București, am putea traduce asta că de fapt se înregistrează un eșec la București?

Timmermans: Nu putem să luăm măsuri împotriva unor OUG-uri care nu au fost adoptate. În ultimele 10 zile Comisia Europeană a făcut tot ce a putut pentru a convinge Guvernul României să nu mearga în această direcție. Am avut numeroase discuții cu autoritățile române, dacă vor insista, Comisia Europeană va reacționa imediat.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.