Război total. ”Regele țiganilor”, Dorin Cioabă, îl dă în judecată pe Patriarhul Daniel
Război total. ”Regele țiganilor”, Dorin Cioabă, îl dă în judecată pe Patriarhul Daniel
Exclusiv Social Ultima Ora

ȘOC. Război total. ”Regele țiganilor”, Dorin Cioabă, îl dă în judecată pe Patriarhul Daniel. „Anul acesta am ajuns la 167 de ani”

Autointitulatul ”rege al țiganilor” Dorin Cioabă, protestant ca religie a anunţat, miercuri, că ia în calcul să îl dea în judecată pe Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

”Regele Țiganilor” îi cere Patriarhului Daniel,  să fie recunoscută robia romilor, precum şi contribuţia adusă de aceştia de-a lungul timpului, la construcţia de biserici şi mănăstiri.

„Anul acesta am ajuns la 167 de ani de la dezrobirea romilor. (…) Este o parte, să zicem aşa, neagră a istoriei noastre, pentru că am stat atâta timp în robie, iar după sfârşitul acestei robii a urmat şi Holocaustul, care practic a decimat întreaga comunitate de romi şi a făcut în aşa fel încât să ajungem în situaţia în care ne aflăm.

Organizaţia Internaţională a Romilor, prin persoana mea, vrem să solicităm conducerii Bisericii Ortodoxe Române, şi rugăm pe această cale pe Patriarhul Bisericii (Ortodoxe Române n.r.) să se aplece puţin spre cererea noastră.

Vrem o recunoaştere din partea Bisericii Ortodoxe a lucrurilor care s-au întâmplat în timpul robiei, în timpul în care comunităţile de romi au stat în curţile bisericilor şi au ajutat la construcţia bisericilor”, a declarat Dorin Cioabă, în timpul unei conferinţe de presă ocazionată de desfăşurarea Conferinţei Europene a Romilor.

El a mai precizat că doreşte ca BOR „să îşi ceară scuze” pentru ce s-a întâmplat în timpul robiei romilor. „Aşa cum Papa de la Roma când a fost în vizită în România, la Blaj, şi-a cerut scuze în numele bisericii pentru Holocaust, (…) cred că şi Biserica Ortodoxă ar fi putut şi ei să facă acest lucru. Iar noi credem că este o reparaţie morală această recunoaştere”.

Dorin Cioabă, care este în acelaşi timp şi pastor, spune că romii „nu caută ceartă cu Biserica (BOR)” şi îi consideră pe creştinii ortodocşi drept „fraţi”. „Ne dorim doar atât, recunoaştere a ceea ce a fost. În cazul în care Biserica Ortodoxă va refuza, aşa cum a făcut-o de atâtea ori, noi atunci ne vedem nevoiţi să apelăm la instanţa de judecată, să apelăm la Academia Română, să apelăm la toate instituţiiile care ne pot ajuta în dovedirea actelor pe care le-au făcut aceştia cu comunitatea de romi”, a mai afirmat Dorin Cioabă.

Ce spune Patriarhia Română

Patriarhia a precizat că „autonomia personală” este un concept apărut târziu în istorie, iar robia a făcut parte din viaţa socială a Ţărilor Române medievale.

„Lumea, până relativ recent în epoca modernă, a fost organizată strict pe principii ierarhice care structurau piramidal societatea, formată din varii categorii de oameni incluse în sistemul politico-social al vremurilor.

Ţine de onestitate intelectuală şi morală să spunem public şi răspicat că nu toţi romii erau robi, că nu toţi robii din Ţările Române erau romi şi că robi au fost şi foarte mulţi români, tătari sau turci în aceeaşi epocă şi în acelaşi spaţiu geografic.

Aşa cum limpede şi documentat a arătat în mesajul transmis cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la Dezrobirea Romilor în Principatele Române şi Părintele Patriarh Daniel, o cercetare onestă a fenomenului robiei romilor din Ţările Române trebuie să aibă în vedere contextul internaţional al epocii, nu doar pe cel local.

Robia a făcut parte din viaţa socială a Ţărilor Române medievale în aceeaşi măsură în care a fost o instituţie a societăţilor învecinate: Imperiul Bizantin, Serbia, Bulgaria, Imperiul Otoman, Imperiul Habsburgic, Rusia ţaristă, dar şi la nivel mai larg: America latină, Statele Unite ale Americii, Franţa, Marea Britanie, ţări în care s-a dezvoltat mişcarea aboliţionistă (de abolire a sclaviei), dar care la rândul lor nu au reuşit eradicarea sclaviei decât aproximativ în aceeaşi perioadă ca şi în Ţările Române sau chiar după Ţările Române”, susţine Patriarhia.

Vasile Bănescu. Replica Patriarhului Daniel, pentru ”regele țiganilor”
Vasile Bănescu. Replica Patriarhului Daniel, pentru ”regele țiganilor”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.