România se împrumută de bani din nou. Teodorovici cerșește de la Banca Mondială
Teodorovici le dă lovitura oamenilor de afaceri. Schimbări majore la Codul Fiscal
Ultima Ora Economic Politic Social

Teodorovici transformă taxa pe lăcomie într-un stimulent pentru hărnicie

Taxa pe lăcomie pentru bănci va fi transformată în stimulentul pentru hărnicie. Aceasta este intenția ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, pe care a exprimat-o marți seara la TVR 1. Ultimele discuții pe această temă le va avea miercuri.

„Am promis, că până la final de luna martie se face o modificare a acestei ordonanțe. Partea de bănci, mâine dimineață, am o discuție la Ministerul de Finanțe cu reprezentanți ai sistemului bancar, am avut și azi cu colegi de la Banca Națională centrală. Mâine, închidem modificările legate de sistemul bancar. Se schimbă taxa pe lăcomie în stimulentul pentru hărnicie”, a spus Eugen Teodorovici, marți seara, într-o emisiune la TVR1.

Ministrul Finațelor a susținut că mecanismul va fi atât de flexibil, încât unele bănci s-ar putea să nu o achite.

„Acest mecanism care este foarte flexibil stimulează banca și txa care se pune pe o parte din activele financiare rămase ca fiind impozabile se poate duce către zero până la final de an, dacă băncile dovedesc că au finanțat companiile din România, persoanele fizice, titlurile de stat. Am pus zero (în buget – n.red.), pentru că eu nu pun taxă, am mai spus-o”, a detaliat Teodorovici.

Restul modificărilor la OUG 114/2018 vor fi anunțate de ministrul Comunicațiilor și de ministrul Energiei în perioada următoare, conform ministrului Finanțelor.

Teodorovici a mai anunțat că amnistia fiscală va fi discutată în Guvern în luna aprilie, iar măsura va viza atât mediul privat, cât și pe cel de stat

„Amnistia fiscală vine, curând. Cei care ne urmăresc să nu creadă că pot să nu plătească la stat. Este pentru trecut. Această propunere va fi foarte bine primită de mediul de afaceri. Va fi valabilă și pentru cei care sunt în eșalonări (și insolvență – n.red.). În aprilie, vreau să o avem în Guvern”, a spus Eugen Teodorovici.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.