LUPTĂ împotriva Guvernului Dăncilă. Ce măsuri se vor lua dacă salariile vor fi ÎNGHEȚATE
Ultima Ora Politic

TEMĂ pentru Dăncilă -doar 2% din fondurile alocate ajutoarelor de stat sprijină afaceri din Moldova

TEMĂ pentru Dăncilă -doar 2% din fondurile alocate ajutoarelor de stat sprijină afaceri din Moldova

Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputaților, solicită prim-ministrului Viorica Dăncilă să prezinte un raport public detaliat cu privire la impactul pe care  ajutoarele de stat acordate pȃnă în prezent companiilor private l-au avut asupra dezvoltării economice a Romȃniei.

 

Olteanu susține că modalitatea de acordare a acestor măsuri de sprijin, cel puțin până acum, nu a făcut decȃt să adȃncească decalajele între Moldova și celelalte regiuni ale țării. Deputatul ALDE, care a analizat Lista Cererilor de acord pentru finanțare depuse până la data de 19 septembrie, atrage atenția că, din totalul celor 32 de proiecte care urmează să fie sprijinite de la bugetul de stat, doar două sunt din Moldova, solicitările companiilor din această zonă reprezentȃnd abia 2% din întreaga sumă.

 

În cadrul unei declarații susținute în plenul Parlamentului, Daniel Olteanu a subliniat că lipsa marilor investiții în infrastructură reprezintă cea mai clară explicație pentru care companiile refuză să investească în Moldova, o zonă din care mărfurile trebuie transportate cu costuri de timp și financiare mult mai ridicate. Pe de altă parte, afirmă deputatul ALDE, efortul antreprenorilor români care își desfășoară activitatea în cea mai săracă regiune a țării și care au fost văduviți, ani la rȃnd, de un sprijin real, trebuie încurajat prin beneficii suplimentare, acordate celor care își propun să creeze locuri de muncă în Estul țării.

 

”Schema de ajutor de stat derulată prin intermediul Ministerului Finanțelor este una generoasă și, de-a lungul timpului, bugetul de stat a susținut cu sume considerabile companiile private care au aplicat pentru acest sprijin.

 

Conform informațiilor publice, Lista Cererilor de acord pentru finanțare depuse până la data de 19 septembrie cuprinde 32 de solicitări, valoarea totală a sprijinului pe care companiile îl doresc fiind de peste 1,3 miliarde lei. Cu acești bani, s-ar crea la nivel național 5.242 locuri de muncă, iar ceea ce am spus până acum e partea plină a paharului.

 

Mergând la analiza în detaliu a acestor solicitări, observ faptul că, din cele 32 de proiecte care ar trebui sprijinite cu fonduri de la bugetul de stat, doar două sunt din Moldova, iar solicitările companiilor din această zonă reprezintă abia 2% din suma totală. Nici măcar o singură companie cu capital străin nu dorește să investească în Moldova prin această schemă de sprijin, iar asta face cu atât mai remarcabil efortul antreprenorilor români care își desfășoară activitatea în cea mai săracă regiune a țării.

 

Am mai avut intervenții pe această temă, în care am acuzat modul în care companiile cu capital privat românesc din Moldova au fost văduvite de ajutoarele de stat. Se pare că această situație nefericită se repetă și acum, prin urmare, sunt de părere că Guvernul ar trebui, și este obligatoriu, să le ofere beneficii suplimentare celor care își propun să creeze locuri de muncă în Estul țării.”, a declarat Daniel Olteanu, care a menționat că lipsa investițiilor în marea infrastructură alungă companiile private din zona Moldovei, fapt ce conduce la creșterea decalajelor regionale.

 

”Așa cum arată acum, această schemă de ajutor de stat nu va face decât să crească și mai mult decalajele dintre Moldova și celelalte regiuni, pentru că asta se întâmplă când, din 100 lei alocați de la nivel central, doar doi lei sunt pentru Moldova.

 

De ce se întâmplă asta? O singură explicație acoperă o bună parte din răspuns: lipsa marilor investiții în infrastructură. Companiile refuză să investească într-o zonă din care mărfurile trebuie transportate cu costuri de timp și financiare mult mai ridicate.

 

În fața acestei situații, cred că se impune o analiză foarte serioasă a efectelor pe care le-au avut, la nivel de dezvoltare regională, aceste scheme de ajutor de stat, iar în acest sens i-am transmis o interpelare doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă. Consider că trebuie să ni se prezinte public, într-un raport detaliat, modul în care acest tip de sprijin a dus la dezvoltare economică, care sunt rezultatele la mai mulți ani de la acordarea sprijinului, dacă ajutoarele de stat au dus la creșterea discrepanțelor între Moldova și restul țării. În opinia mea, este evident că da!

 

De asemenea, cred că e foarte important de aflat de unde provine personalul angajat prin această formă de sprijin. Dacă este din rândul persoanelor neocupate sau al șomerilor e foarte bine, dar dacă provine din cadrul unor companii afiliate sau cu anumite legături cu companiile care solicită fondurile, cred că avem o problemă grav”, a susținut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputaților.

 

În cadrul aceleiași interpelări adresate premierului Viorica Dăncilă, deputatul ALDE a cerut informații referitoare la valoarea ajutoarelor de stat pentru crearea de locuri de muncă refuzate la acordare, în condițiile în care companii din Moldova au fost lipsite de acest sprijin. Olteanu a solicitat și o analiză clară, din care să rezulte dacă fondurile alocate pentru ajutoare de stat susțin crearea de locuri de muncă în mai mare măsură decât alocarea acestor fonduri către mari proiecte de infrastructură, de exemplu autostrăzile către Moldova.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.