Taxe noi în turism. Senatul a adoptat tacit Legea 1
Taxe noi în turism. Senatul a adoptat tacit Legea
Ultima Ora Politic

Taxe noi în turism. Senatul a adoptat tacit Legea

Senatul a adoptat, tacit, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul privind Legea Turismului, inițiat de Guvern. Un amendament al UDMR admis prevede introducerea unei noi taxe pentru promovarea turistică, respectiv de 1%/turist/noapte din valoarea cazării.

Legea turismului a fost adoptată tacit de către Senat, termenul de adoptare fiind îndeplinit la data de 22 septembrie.

Un amendament propus de UDMR și adoptat în Comisia economică prevede introducerea unei taxe pentru promovarea turistică.

„La nivelul unităților administrativ-teritoriale unde se desfășoară activități turistice conform definițiilor prezentei legi și este înființată o organizație de management al destinației, se va stabili, prin hotărâre de consiliu local, introducerea unei taxe speciale pentru promovare turistică, care urmează a fi percepută de la turiști de către prestatori de servicii de cazare. Cuantumul acestei taxe obligatorii va fi de 1%/turist/noapte din valoarea cazării”, prevede amendamentul UDMR, adoptat în Comisia economică a Senatului.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare organizarea, coordonarea, finanțarea, autorizarea și controlul activităților din domeniul turismului, promovarea și dezvoltarea turismului, precum și managementul resurselor turistice și umane în conformitate cu principiile echității, competitivității, accesibilității, sustenabilității și dezvoltării durabile”, se arată în raportul comisiei de specialitate.

O altă prevedere din Legea Turismului vizează sistematizarea legislaţiei secundare prin crearea cadrului legal şi indicarea autorităţilor cărora le revine sarcina elaborării normelor metodologice, reglementarea atribuţiilor şi obligaţiilor autorităţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului, precum şi clarificarea responsabilităţii autorităţilor administraţiei publice locale ca urmare a transferului de competenţe în domeniul turismului de la nivel central la nivel local.

Totodată, Legea urmărește corelarea şi armonizarea deciziilor şi strategiilor din domeniul turismului cu politicile şi strategiile din celelalte ramuri ale economiei naţionale conexe turismului, care se vor realiza prin intermediul Comitetului interministerial pentru Turism, cu rol consultativ.

Senatul a fost prima Cameră sesizată în acest sens, Legea Turismului urmând să ajungă la Camera Deputaților, care va avea rol de for decizional.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.