Ciolacu, Tăriceanu și Ponta primesc lovitura. Specialiștii le anulează legea. Infractorii nu scapă 1
ALERTĂ. PONTA VREA LA GUVERNARE CU CIOALACU ȘI TĂRICEANU. CERE DEMISIA DE URGENȚĂ A LUI ORBAN
Ultima Ora Politic

Ciolacu, Tăriceanu și Ponta primesc lovitura. Specialiștii le anulează legea. Infractorii nu scapă

Liderii PSD, ALDE și Pro România, Marcel Ciolacu, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta au depus la Parlament o lege privind anularea amenzilor date în perioada stării de urgență celor care nu au respectat condițiile impuse de oficialități.

Specialiștii în drept, spun că legea lui Tăriceanu și Ponta amenzile din perioada stării de urgență nu pot fi anulate prin lege, avertizează Consiliul Legislativ.

Astfel, proiectul de lege a fost inițiat de PSD, ALDE și PRO România și își propunea ca toate procesele verbale de contravenție, aferente amenzilor uriașe date începând cu a doua jumătate a lunii martie, să fie declarate nule, iar banii să fie returnați persoanelor amendate.

Principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat

”Pe de altă parte, având in vedere principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precizăm că anularea proceselor-verbale încheiate nu poate fi realizată prin lege, aşa cum se prevede la art.1, întrucât constatarea nulitălii.este de competenta instanţei de judecată”, se arată în decizia Consiliului Legislativ.

”Potrivit Expunerii de motive, reglementarea este propusă „pentru a evita blocaje în siştemul de justiție, dar şi pentru a limita pericolul de răspândire a virusului COVID-19 în această perioadă.

Prin conţinutul său normativ, propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare, iar în aplicarea art.75 alin.(1) din Constituția României, republicată, prima Cameră sesizată este Senatul.

Precizăm că, prin avizul pe care îl emite, Consiliul.Legislativ nu se poate pronunța asupra oportunităţii soluțiilor legislative preconizate.

(…) Întrucât propunerea legislativă va avea implicații asupra bugetului de stat, este obligatorie solicitarea unei informări din partea Guvernului, în conformitate cu dispozițiile din (…) Constitutie”, se arată în document.

”Returnarea integrală a sumelor”

PSD, ALDE și Pro România, partide care se află în opoziție, dar care dețin majoritatea în Parlament, au inițiat o propunere legislativă ce prevede anularea amenzilor date românilor în perioada stării de urgență și returnarea banilor celor care au plătit deja sancțiunile aplicate de autorități, arată g4media.ro.

Potrivit proiectului de act normativ, se declară nule toate procesele-verbale de contravenție emise în baza articolului 28 din ordonanța de urgență 1 din 1999, adică acele amenzi uriașe, cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei, declarate neconstituționale de către CCR săptămâna trecută.

De asemenea, proiectul vizează și returnarea integrală, la cerere, sumelor achitate de contravenineți, iar cei care nu au plătit încă amenzile primite nu vor mai fi obligați să o facă.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii