Revoltă majoră în ALDE. Călin Popescu Tăriceanu va fi spulberat. Pierde totul
E oficial. Tăriceanu a rămas fără partid. S-a desființat. L-au părăsit toți
Ultima Ora Politic

Tăriceanu, dezamăgit de Iohannis după Summit. ”E un Președinte mărunt”

Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat dezamăgit de rezultatele summitului, menționând că declarația de la Sibiu este una vagă. Președintele Senatului l-a criticat pe Klaus Iohannis pentru atitudine.

„Am promis să nu spun prea multe pe timpul Summitului, în speranţa că el va fi unul de substanţă şi va aduce ceva şi pentru români. Sunt însă dezamăgit de rezultate. Mi se pare o declaraţie vagă, cu idei generale pe care le tot enunţă, dar nu le respectă. Declaraţia vorbeşte despre căderea Cortinei de Fier, dar nu ne dă garanţia că nu se instalează pe nesimţite şi în spatele cuvintelor frumoase o Cortină de Catifea, adică Europa cu două viteze. Mă deranjează că deja se vorbeşte despre o Uniune de 27 de state. Se renunţă prea uşor la Marea Britanie.

Eu cred că „Bătălia pentru Anglia” nu s-a încheiat. Este o Declaraţie în care România, ţara organizatoare şi presedinte în exerciţiu al Consiliului, nu apare! Nimic concret care să ne asigure că vom avea o Europă cu o singură viteză. Nimic despre nevoia de a aduce subvenţiile fermierilor români la acelaşi nivel cu ceilalţi fermieri europeni. Nimic concret despre Schengen sau MCV. Mi-a dat senzaţia unui banchet organizat de domnul Iohannis pentru el şi prietenii dânsului. Din felul în care a manevrat să fie singurul român de acolo, mă face să cred că a dat petrecerea de adio.

Este păcat că domnul Iohannis nu a reuşit să se ridice la înălţimea momentului şi a preferat să rămână un politician mărunt care să-şi critice ţara, poporul şi guvernul în faţa oficialilor străini. Înţeleg acum, după ce am auzit declaraţia domnului Juncker, de la cine învaţă domnul Iohannis tehnica de a divide: ‘Am ales Sibiul pentru că el reprezintă Europa Centrală şi Europa Occidentală’ – spune domnul Juncker. Dar dânsul nu e român şi nu are cum să ştie că la fel de europene şi occidentale sunt şi Clujul sau Timişoara, Craiova, Iaşiul sau Constanţa. Ca să nu mai vorbim de Bucureşti! Dar domnul Iohannis ştie acest lucru şi, dacă ar fi ales să fie preşedintele tuturor românilor şi nu doar al celor care îl plac, ar fi trebuit să-i spună asta domnului Juncker”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, pentru Agerpres.

Presedintele Senatului a declarat ca se asteapta ca toti cetatenii europeni sa fie tratati egali, mentionand ca ALDE nu critica UE, ci lipsa de democratie.

Solicitat să comenteze afirmaţiile de la Sibiu ale preşedintelui Iohannis, potrivit cărora întârzierea primirii României în spaţiul Schengen ar fi generată de atitudinea „unor politicieni români care atacă Justiţia şi instituţiile europene”, președintele Senatului a răspuns: „Mai ţineţi minte câte speranţe şi-au făcut românii când au ales un neamţ ca preşedinte? Toţi ne gândeam: ‘Să vezi acum ce bine o să fie!’; ‘Omul se cunoaşte cu Merkel, se cunoaşte cu ăia de la BMW sau Mercedes’; ‘Să vezi ce investiţii o să aducă în România. Să vezi ce respectaţi o să fim”. Nimeni din România nu poate spune, după cinci ani de mandat Iohannis, că românii au profitat cu ceva de prieteniile domnului Iohannis. Poate doar domnul Iohannis. Aşa că, după cinci ani de mandat eşuat, trebuie să găsească pe cineva pe care să dea vina. Nu criticăm Uniunea Europeană, ci lideri vremelnici care au pierdut busola. Nu criticăm Uniunea, ci criticăm lipsa de democraţie şi influenţa exagerată a birocraţiei de la Bruxelles. Nu criticăm justiţia, ci criticăm abuzurile din justiţie. Dacă preţul intrării în Schengen este închiderea ochilor la abuzurile din justiţie, la abandonarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor în mâinile statului paralel, cred că e un preţ pe care nu îl putem plăti”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.