Independență energetică pentru fermierii vrânceni
Independență energetică pentru fermierii vrânceni
Ultima Ora Politic Social

Susținere financiară importantă pentru fermierii care angajează tineri

Statul român continuă să susțină revitalizarea agriculturii și a zonei rurale, prin măsuri concrete dispuse de Guvernul și majoritatea parlamentară PSD. Ultima decizie de susținere este destinată tinerilor, printr-un act normativ ce prevede acordarea unui ajutor de stat pentru fermierii care angajează tineri.

Valoarea subvențiilor este cuprinsă între 500 de lei și 1.000 de lei/lună/tânăr angajat, scopul proiectului fiind stimularea financiară a angajatorilor fermieri din agricultură, acvacultură și industria alimentară. Potrivit Legii nr. 336/2018 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industria alimentară, fermierii care dovedesc angajarea a doi tineri beneficiari ai Programului beneficiază de sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană angajată, de 1.000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură și/sau industrie alimentară, 750 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum și cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol,al acvaculturii și/sau industriei alimentare și 500 lei pentru persoanele fără studii.

Tinerii beneficiari ai Programului trebuie să aibă studii de specialitate în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare, iar ulterior vor încheia contracte individuale de muncă cu angajatorii, cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puțin de 12 luni.

Acest program este avantajos nu doar pentru fermieri, care primesc bani de la stat angajând tineri, ci și pentru tinerii care decid să muncească în agricultură, deoarece aceștia vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut stabilit potrivit contractului încheiat în cadrul Programului.

Tinerii care doresc să se înscrie în acest program stimulativ o pot face până la sfârșitul anului 2020, iar pentru acest an suma alocată este de 30 milioane lei.

Sunt convinsă și am încredere că fondurile europene alocate agriculturii românești vor fi în continuare cheltuite eficient, pentru finanțarea proiectelor care pot genera un număr cât mai mare de locuri de muncă. Acest fapt va avea un impact reprezentativ asupra economiei și va crea noi oportunități pentru oamenii din comunitățile rurale.

Prin toate aceste măsuri guvernamentale se urmăreşte motivarea tinerilor pentru a se stabili în mediul rural şi pentru crearea de exploataţii viabile, precum şi prevenirea fenomenului de îmbătrânire a populaţiei, prin dublul sprijin acordat atât angajatorilor, cât și tinerilor.

Îmi exprim încrederea că tinerii beneficiari ai acestui nou program vor fi cât mai numeroşi, deoarece astfel au șanse sporite de a se integra în câmpul muncii, iar apoi își pot construi cu optimism o viață frumoasă aici acasă!” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Alexandra Presură.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.