Suntem codașii lumii la calitatea șoselelor. Avem chiar și 13 kilometri de Drumuri Naționale de pământ 1
Ultima Ora Economic Politic

Suntem codașii lumii la calitatea șoselelor. Avem chiar și 13 kilometri de Drumuri Naționale de pământ

Într-un raport de evaluare a infrastructurii la nivel global publicat de Forumul Economic Mondial, România se află la coada clasamentului care analizează calitatea drumurilor. Suntem pe 120 din 137 de state! Știați că România are Drumuri Naționale de pământ, de exemplu?

Suntem codașii lumii la calitatea șoselelor. Avem chiar și 13 kilometri de Drumuri Naționale de pământ 2

Suntem codașii lumii la calitatea șoselelor. Avem chiar și 13 kilometri de Drumuri Naționale de pământ 3

Gropile, semnalizarea slabă și deficitul de kilometri sunt principalele probleme semnalate.

România, deloc surprinzător, este pe ultimele locuri în privința calității drumurilor, chiar în urma multor ţări din Africa!

Lungimea rețelei totale de drumuri a României este de 198.589 kilometri, care se împart în drumuri naționale (autostrăzi – pe alocuri), județene și comunale. Din aceștia, 10.000 kilometri de drumuri sunt… de pământ! Iar din aceștia, 13 kilometri sunt chiar Drumuri Naționale (DN).

DN 5 A, de exemplu, care leagă sudul Bucureștiului, prin localitatea Adunații Copăceni, de Oltenița, nu a fost asfaltat niciodată.

Pentru cei ce locuiesc în comunele acestui drum de secol XIX, cam de pe vremea poștalioanelor, a te deplasa în afara localității este un adevărat calvar.

Suntem codașii lumii la calitatea șoselelor. Avem chiar și 13 kilometri de Drumuri Naționale de pământ 4

Nenorocirea începe la intersecția DN 5A cu DJ 412, la ieșire din localitatea Fălăștoaca. Ești tentat să faci stânga, să mergi pe asfalt, nu pe drumul pietruit care, în mod straniu, are prioritate. Desigur, nu există nici un indicator… După ce te rătăcești un pic, întrebi pe cineva, unde e drumul către Izvoarele, ești întors înapoi la intersecția cu drumul de țară, care este chiar DN 5A, apoi interlocutorul te întreabă: ”Dar chiar vreți să megeți pe acolo?”

Ajungi din nou la intersecție, iei calea șoselei prăfuite și îți dai seama de ce ai fost întrebat dacă ești sigur că vrei să mergi pe acolo. Interesant este faptul că din loc în loc apar intersecții cu drumuri asfaltate ca-n palmă, dar tu nu mergi pe ele, pentru că sunt județene sau comunale, iar tu ții DN 5A care este exclusiv de lut!

Pe care, ca șofer sau ca proprietar de mașină, dacă circuli fără rovinietă, plătești și amendă!

 

Suntem codașii lumii la calitatea șoselelor. Avem chiar și 13 kilometri de Drumuri Naționale de pământ 5

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.