Ea va fi prima pe lista PSD-PNL pe lista europarlamentarilor din 9 iunie
Ea va fi prima pe lista PSD-PNL pe lista europarlamentarilor din 9 iunie
Ultima Ora Politic

Succes în Parlamentul European. România obține mai mulți bani europeni pentru cercetare

Dan Nica (PSD), succes în Parlamentul European. România obține mai mulți bani europeni pentru cercetare

Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, raportor pe programul de cercetare al UE 2021-2027 Orizont Europa, anunță că în urma negocierilor purtate în Parlamentul European, România va obține un buget mai mare pentru cercetare și o reducere consistentă a decalajului salarial existent între cercetătorii români și cei din statele din vestul Europei.

”Sunt extrem de bucuros că am reușit să-i conving pe colegii din Parlamentul European de necesitatea măririi salariilor pentru cercetători și personalul din cercetarea românească. Am reușit să impunem ca pe durata acestui program 2021-2027, în statele membre eligibile pentru acțiuni de extindere, cum este și România, costurile orare cu personalul să fie eligibile la un nivel echivalent cu 1,25 ori nivelul național de remunerare orară aplicat proiectelor de Cercetare, Dezvoltare și Inovare finanțate în cadrul sistemelor naționale. Am pornit de la principiul general <<remunerare egală pentru muncă egală>>, pentru a elimina decalajul de salarizare existent între cercetătorii din Est şi cei din Vestul Europei. Astfel, deși Comisia Europeană a propus o alocare de doar 1,7 miliarde euro inițial, am reușit să negociez ca 4,8 miliarde euro să fie alocate pentru difuzarea excelenței și extinderea participării și la state precum România. În plus, am reușit mărirea bugetului total alocat pentru acest proiect de la 100 la 120 miliarde euro. Nu a fost ușor, dar mă bucur foarte mult că am reușit să reparăm această nedreptate care se făcea cercetătorilor români, fără să afectăm în niciun fel principiul excelenței în selectarea tuturor proiectelor”, arată Dan Nica.

Liderul europarlamentarilor PSD mai subliniază că, în urma negocierilor, s-a obținut și posibilitatea tuturor beneficiarilor de a solicita finanțare într-un mod mai rapid.

”Unele acțiuni de cercetare și inovare aplică un sistem de cale rapidă spre cercetare și inovare, în care timpul până la acordarea granturilor este de maximum 6 luni. Aceasta va permite un acces la fonduri mai rapid, de la bază spre vârf, pentru consorțiile mici implicate în colaborare, acoperind acțiuni de la cercetare fundamentală la intrarea pe piață. Programul vizează o simplificare administrativă continuă și reducerea sarcinii pentru beneficiari. Comisia sau organismul relevant de finanțare se asigură că sunt puse la dispoziția tuturor participanților potențiali suficiente orientări și informații în momentul publicării cererii de propuneri, în special modelul de acord de grant aplicabil. În plus, procesul de evaluare evită orice conflict de interese și orice părtinire pe baza reputației. Se garantează transparența criteriilor de evaluare și a punctajului propunerii”, mai arată Nica.

În 7 iunie 2018, Comisia Europeană a publicat propunerea de regulament privind programul de cercetare și inovare „Orizont Europa“, cel mai ambițios program cadru dedicat domeniului cercetării și inovării de până acum. Bazat pe succesul programului cadru actual, „Orizont 2020“, și pe rezultatele reuniunii liderilor Uniunii Europene din 16 mai, de la Sofia, unde au fost subliniate acțiunile necesare pentru a asigura competitivitatea Europei pe plan mondial, „Orizont Europa“ are propus un buget de 120 de miliarde de euro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.