Studenţii de la Medicină intră în grevă japoneză. Rezidenţiatul este în haos 1
Șocant. Sorina Pintea nu exclude o nouă amânare a Rezidențiatului
Ultima Ora Politic Sănătate Social

Studenţii de la Medicină intră în grevă japoneză. Rezidenţiatul este în haos

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea susţine că amânarea examenului de Rezidenţiat nu a fost o manevră politică, iar studenţii de la Medicină sunt decişi să declanşeze greva japoneză, scrie jurnalistii.ro.

Pot să înţeleg acest aspect, dar vreau să îi asigur că propunerea de amânare nu a fost nicidecum o manevră politică. Din punct de vedere legal, nu se putea rezolva această problemă. Aşteptăm noul Guvern. Eu am scos o cronologie din 2013 începând, inclusiv în 12-13 octombrie s-au semnat aceste ordine comune (de ministru, al Sănătăţii şi al Educaţiei). Noi am trimis la Ministerul Educaţiei Naţionale din 25 septembrie, dar eu nu credeam că preşedintele României nu îşi va îndeplini obligaţia constituţională de a numi un ministru interimar”, a declarat Sorina Pintea.

Potrivit acesteia, numărul locurilor scoase la concursul de Rezidenţiat nu este decis de Ministerul Sănătăţii.

„Locurile pe care le scoatem la concursul de Rezidenţiat nu sunt decise de către ministrul Sănătăţii sau Ministerul Sănătăţii. Ele sunt adunate în urma cererilor trimise de Direcţiile de Sănătate Publică, care colectează aceste date de la spitale. Noi centralizăm. Dimpotrivă, am plusat cu încă 10% faţă de necesarul pe care l-am primit din ţară”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

În schimb, studenţii de la Medicină ar putea intra vineri în grevă japoneză şi totodată să organizeze proteste în urma „instabilităţii încă existente” cu privire la data, metodologia şi numărul scăzut de locuri pentru examenul de rezidenţiat din acest an.

„Deşi am fost în contact cu reprezentanţi ai tuturor instituţiilor implicate şi ni s-au promis soluţii, acestea nu au apărut, fiind doar o tragere de timp până la agravarea problemei, ceea ce am prevestit că se va întâmpla şi s-a întâmplat în urma moţiunii de cenzură. Nu este normal să afectăm viaţa a mii de absolvenţi, care îşi doresc să îşi construiască o carieră în România şi sunt blocaţi doar pentru că examenul de care ei depind a devenit subiectul unei dispute politice. Sunt multe probleme cu acest examen, pentru care vom continua să luptăm în viitor, de la bibliografia deficitară până la numărul scăzut de locuri anunţat până în acest an, însă este inadmisibil pentru România anului 2019 să nu îşi asume niciun minister organizarea acestuia, ducând deja la o amânare. Începând de astăzi, demarăm grevă japoneză, fiind pregătiţi să organizăm proteste în cazul în care Guvernul nu va avea o poziţie pe această tema în urma şedinţei de astăzi”, a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România, Teodor Cristian Blidaru.

De asemenea, acesta a mai spus că a solicitat instituţiilor statului soluţionarea problemei vizând organizarea examenului de rezidenţiat înainte de ziua moţiunii de cenzură,  iar acest lucru „nu a reprezentat o prioritate pentru clasa politică şi nicio soluţie”.

„Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România, împreună cu Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România şi Federaţia Studenţilor în Medicină Dentară din România, reprezentând studenţii în domeniul sănătăţii, îşi exprimă reacţia fermă cu privire la persistenţa incertitudinii tuturor aspectelor examenului de rezidenţiat, cauzate de instabilitatea politică şi de lipsa de asumare a factorilor decizionali. (…) Facem un apel la organizaţiile studenţeşti şi de tineret din România, la instituţiile statului şi la universităţi să ne susţină în acest demers şi să se alăture solicitării noastre de a îmbunătăţi calitatea serviciilor de sănătate româneşti prin asigurarea unui mediu propice pentru tinerii medici şi farmacişti de a-şi construi o carieră în România”, arată Federaţiile Studenţilor de la Medicină.

Examenul de Rezidențiat s-a amânat săptămâna trecută în premieră pentru România. Acesta ar fi trebuit să se desfăşoare pe 17 noiembrie, iar candidații vor putea susține testarea abia pe 8 decembrie. În acest context, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea sublinia că s-a ajuns în această situație pentru că președintele Klaus Iohannis nu a numit un ministru interimar la Educație.

Atât ministrul Sănătăţii, cât şi cel de la Educaţie ar fi trebuit să dea un ordin comun pentru examenul de Rezidenţiat.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.