Știați că 63% din datoria externă a României nu este a ţării noastre? 1
Ultima Ora Economic Politic

Știați că 63% din datoria externă a României nu este a ţării noastre?

Datoria externă totală a României, în iunie 2019, a ajuns la 103,671 miliarde euro, în urcare cu 4,254 miliarde de euro față de luna decembrie 2018, în vreme ce datoria publică, adică a statului, a crescut cu 37,982 miliarde de euro, în urcare cu 3,219 miliarde, conform Băncii Naționale a României (BNR). Adică 63,3% din datoria Externă a României este altceva decât datoria publică! Ce anume?

Din totalul datoriei externe, cea pe termen lung însuma 70,361 miliarde euro la 30 iunie, echivalentu cu 67,9% din totalul datoriei externe, a anunțat BNR.

Nivelul este în creştere cu 3,5% faţă de 31 decembrie 2018. Datoria externă pe termen scurt era la 30 iunie de 33,31 miliarde euro, reprezentând 32,1% din total. Aceasta este în creştere cu 5,9% faţă de 31 decembrie 2018.

De ce ne împrumutăm?

Știați că 63% din datoria externă a României nu este a ţării noastre? 2

Economistul Geroge Vulcănescu a explicat din start că principala cauză a împrumuturilor pe care le face statul român o reprezintă acoperirea deficitului bugetar. Statul consumă mai mult decât încasează. ”Ne împrumutăm pentru a acoperi golurile de la buget. Avem salarii mari care nu produc valoare adăugată, construim autostrăzi care se surpă imediat după inaugurare, facem parcuri între bălăriile din câmp și alte investiții aiuristice de acest gen. Economia românească arată ca o țeavă cu multe spărturi pe care se bagă mereu apă care nu ajunge niciodată la consumatorul de apă. De asemenea, trebuie să rostogolim datoriile mai vechi, tot prin împrumuturi. Una peste alta, nu putem scăpa de împrumuturi până nu scăpăm de deficitul bugetar. Iar toate acestea privează buzunarele cetățenilor de banii rezultați din creșterea economică. Trebuie subliniat că împrumutul de bani nu este rău în sine și americanii s-au dezvoltat prin împrumuturi, dar depinde ce faci cu sumele împrumutate. România are anul acesta un deficit bugetar mare și un nivel foarte mic al investițiilor, cel mai mic din 2007 încoace, iar acest lucru este foarte periculos”, a spus economistul George Vulcănescu.

Specialiștii spun că nivelul de îndatorare al României nu este foarte mare. Problema este însă alta. Doar 33% din datoria externă este datoria publică, adică datoria reală a României.

Mai există o datorie la capitolul ”datorie garantată public”. Apoi avem o ”datorie de externă pe termen scurt” de 23,88 miliarde de euro și o ”datorie privată (negarantată public)” de 31.63 de miliarde de euro.

Știați că 63% din datoria externă a României nu este a ţării noastre? 3

”Datoria privată și datoria pe termen scurt înseamnă acea parte a datoriei externe, mai precis 63%, care nu aparține României, ci este a unor societăți economice străine, dar care este trecută în contul nostru, pentru că s-a petrecut pe teritoriul statului român. De la început trebuie să clarificăm un aspect: nici un cetățean român, persoană fizică sau juridică, nu va primi vreun împrumut în afara României! La noi se pot împrumuta de pe piața financiară externă doar statul sau societăți internaționale. Cum se face: o bancă sau o societate economică ce are sediul mamă în exterior face un împrumut de la centru, iar acel împrumut este trecut în contul țării noastre pe motiv că este solicitat de pe teritoriul României de la o entitate economică din afara ei. Banii trebuie returnați de către solicitant, dar… în condițiile în care cel împrumnutat nu se mai poate achita de datorie, ratingul de țară al României este tras în jos și, la presiunile internaționale, pot apărea situații ca în timpul crizei economice, când din țara noastră au dispărut 20 de miliarde de euro, pentru ajutarea unor bănci străine sub formula ‹dezintermedierii›”, ne-a explicat economistul Ilie Șerbănescu.

Știați că 63% din datoria externă a României nu este a ţării noastre? 4

Despre această situație a datoriei externe, Banca Națională a României a spus că: ”În structura datoriei externe, datoria privată se referă la acea parte a datorie externe care nu este de natura datoriei publice, definită conform Legii datoriei publice nr. 313/2004. Conform Legii 313/2004, datoria publică include datoria publică guvernamentală (totalitatea obligaţiilor financiare interne şi externe ale statului, la un moment dat, provenind din împrumuturile contractate direct sau garantate de Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice, în numele României, de pe pieţele financiare) și datoria publică locală (totalitatea obligaţiilor financiare interne şi externe ale autorităţilor administraţiei publice locale, la un moment dat, provenind din împrumuturi contractate direct sau garantate de acestea de pe pieţele financiare). Pe scurt, datoria externă privată reprezintă datoria externă contractată de companii private rezidente, fără garanția statului, motiv pentru care se regăsește sub denumirea de datorie privată (negarantată public)”.

De ce apar aceste împrumuturi private la datoria externă a României, Banca Națională nu a mai spus…

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.