Standardele duble la nivel european trebuie eliminate nu doar în sectorul alimentar
Ultima Ora Politic

Standardele duble la nivel european trebuie eliminate nu doar în sectorul alimentar

Standardele duble la nivel european trebuie eliminate nu doar în sectorul alimentar, ci în toate domeniile unde românii sunt discriminați

Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputaților, atrage atenția că eliminarea dublului standard aplicat în Uniunea Europeană este o temă prioritară pentru Romȃnia și subliniază că această temă trebuie extinsă, fără excepție, la nivelul tuturor domeniilor în care se practică măsura dublă.

Olteanu consideră că lupta pentru stoparea practicilor comerciale mincinoase din sectorul alimentar, luptă la care și-au adus contribuția și europarlamentarii ALDE, reprezintă un semnal important că romȃnii au nevoie în Parlamentul European de reprezentanți care să le susțină interesele, și nu doar să execute «comenzi venite pe filieră politică și pe filiera unor companii multinaționale».

Deputatul ALDE argumentează că discuția cu privire la standardul dublu trebuie să vizeze inclusiv respectarea legilor și a obligațiilor asumate prin contractele de privatizare de către toate companiile străine care activează pe piața din Romȃnia. Olteanu a dat ca exemplu situația firmelor din domeniul distribuției de energie electrică, unde angajamentele prevăzute în contractele de privatizare nu doar că nu au fost realizate, ci s-au și prescris între timp.

Pe de altă parte, Daniel Olteanu atenționează că și în relația patronat – salariați trebuie să se aplice același cod de conduită la nivelul tuturor statelor membre UE, astfel încȃt să nu mai existe cazuri în care companii cu capital străin fac profit pe seama muncitorilor români aduși în pragul grevei foamei.

«Salut decizia Parlamentului European în ceea ce privește dispariția standardelor duble în sectorul alimentar și eforturile acelor europarlamentari români care au susținut să înceteze practicile prin care românilor le erau vândute alimente de o calitate inferioară, sub aceeași etichetă.

Asta înseamnă să-ți reprezinți țara cu demnitate la nivel european, iar alegerile europarlamentare ne oferă prilejul de a decide ce fel de oameni vom trimite la Bruxelles: oameni capabili să susțină interesele românilor, să lupte pentru sănătatea lor, cum e cazul amintit mai înainte, sau executanți ai unor comenzi și interese venite și pe filieră politică, și pe filiera unor companii multinaționale. Pentru că, iată, nimeni dintre cei mulți care s-au obișnuit să ne scoată la tablă pentru a ne da lecții nu s-a arătat deranjat de faptul că, ani la rând, românilor li s-au servit alimente de o calitate inferioară sub aceleași etichete.

Discuția despre standardele duble este, însă, mai amplă și sper că nu se va opri aici. Pentru mine, respectarea legilor doar de către companiile românești reprezintă un standard dublu, iar ceea ce s-a întâmplat cu nerespectarea obligațiilor de investiții de către companiile din distribuția de energie electrică este un exemplu elocvent.

România nu e o vacă de muls pentru multinaționale!

A trebuit să privatizăm distribuția de energie electrică și am privatizat-o. Dar, dacă în acea Uniune Europeană care ne dă lecții s-ar fi întâmplat ceea ce s-a întâmplat în România, am fi discutat cel puțin de amenzi de sute de milioane de euro. Pentru că este o realitate faptul că acele obligații de investiții asumate la privatizări nu au fost realizate și, mai mult decât atât, s-au prescris, iar eu am de un an și ceva un răspuns oficial în acest sens. Asta arată faptul că România a fost privită ca o vacă de muls de către aceste multinaționale, pentru care nivelul profitului a fost mult mai important decât faptul că Spitalul municipal Bârlad rămâne fără energie electrică 24 ore.», a declarat Daniel Olteanu. Deputatul ALDE a menționat că, în egală măsură, practica dublului standard trebuie să înceteze și în ceea ce privește modul în care patronatele străine ale unor societăți se raportează la angajații romȃni.

«Dublul standard, pe de altă parte, există și atunci când relația patronat – salariați este una de indiferență a celui care are pâinea și cuțitul față de un dialog real. Sunt săptămâni întregi de când sute de muncitori români, angajați la o companie cu capital suedez, sunt în grevă, inclusiv în greva foamei. Pentru că, încet-încet, România nu mai e țara salariilor mici, ci a țara salariilor corecte, pe măsura creșterii productivității și a creșterii gradului de competență a angajaților.  

Nu știu dacă ați observat, dar Ambasada Suediei, altfel foarte activă atunci când trebuie să facă glume pe seama situației social-politice din România sau când simte nevoia să ne prezinte superioritatea modelului suedez față de cel românesc, și-a pierdut inspirația atât în ceea ce privește glumele, cât și în ceea ce privește comparațiile cu sens unic. E ușor să faci glume, făcând profit pe seama muncitorilor români aduși în pragul grevei foamei.

Da, este crucial să continuăm investițiile în infrastructură, pentru a crește productivitatea în toate companiile de bună-credință, care aleg România pentru perspectivele pe care le oferă. Dar, pe de altă parte, este obligatoriu să sancționăm dublul standard la nivel european peste tot unde îl întâlnim și, din acest motiv, avem nevoie de europarlamentari care să ne reprezinte cu demnitate.», a susținut Daniel Olteanu într-un comunicat remis newsteam.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.