Consecințe ale Guvernării PSD. România pierde miliarde
Ultima Ora Economic

Sprijin din Franța pentru România. La ce vrea să adere țara noastră

România a primit sprijinul Franţei pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice remis, luni, AGERPRES.

Instituţia precizează, de asemenea, faptul că o eventuală aderare la această organizaţie înseamnă creşterea încrederii în economia românească atât a marilor economii ale lumii (SUA, China, Japonia etc), cât şi a statelor din regiune cu aspiraţii europene precum Republica Moldova, Macedonia, Albania, Serbia, dar şi recunoaşterea implicită, la nivel global, a statutului de economie de piaţă funcţională.

„O eventuală aderare a României la OCDE implică o serie de avantaje cum ar fi: creşterea încrederii în economia românească atât a marilor economii ale lumii (SUA, China, Japonia etc), cât şi a statelor din regiune cu aspiraţii europene precum Republica Moldova, Macedonia, Albania, Serbia etc; accesul la instrumentele şi centrele de decizie economică ale OCDE şi posibilitatea de a contribui la guvernanţa economică globală; primirea de asistenţă în materie de politici publice din partea membrilor OCDE prin realizarea unor evaluări periodice ale politicilor României în domenii specifice (peer reviews); apartenenţa României la clubul select al economiilor dezvoltate şi recunoaşterea implicită, la nivel global, a statutului de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată, cu impact pozitiv asupra ratingului de ţară şi a atragerii investiţiilor străine”, se precizează în comunicatul citat.

În context, Ministerul Finanţelor a anunţat că România a primit sprijinul Franţei pentru aderarea la OCDE.

„Mulţumesc colegului şi prietenului meu Bruno Le Maire, ministrul finanţelor publice francez, pentru promisiunea sinceră a unui sprijin solid acordat candidaturii României la OCDE, sprijin materializat într-o scrisoare adresată dlui Angel Guarria, secretarul general al OCDE. Este încă o dovadă că partenerii europeni apreciază activitatea Guvernului României în cadrul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi suntem recunoscuţi drept un partener egal în cadrul comunităţii europene”, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.