Specialiștii fac demonstrația: Creșterea economică pe consum este toxică pentru România
Ultima Ora Economic Politic Social

Specialiștii fac demonstrația: Creșterea economică pe consum este toxică pentru România

Premierul Viorica Dăncilă a spus astăzi că România este pelocul doi la creștere economică în Uniunea Europeană. Această creștere economic se bazează pe consum. Dar creșterea economică pe consum este toxică pentru România. Să vedemde ce…

 Specialiștii fac demonstrația: Creșterea economică pe consum este toxică pentru România

Profesorul Mircea Coșea a avertizat că România își exportă creșterea economică, iar noi cumpărăm produse din străinătate. Acesta consideră că țara noastră are nevoie de investiții de câteva miliarde de euro rapid.

Situați areală stă în felul următor: PSD a crescut slariile și pensile din împrumuturi externe. Cu acești bani, împrumutați din afara României, cetățenii cumpără produse de import, pentru că România nu mai fabrică aproape nimic. În acest mod, banii iau drumul țărilor de unde provin marfurile cumpărate. Teoretic, circulația banilor în economie se numește creștere, dar, practice, banii mișcați prin mecanismul mai sus menționat părăsesc țara, lucru care este o nenorocire pentru economia națională.

România repetă acum situația dinaintea declanșării crizei economice din 2008-2009, atunci când „economia duduia”, consumul îngrijora peste măsură Banca Națională a României și, din lipsa unui surplus de tehnologie intern, românii finanțau cu banii câștigați în plus economiile altor state.

Mai mult, cu toate că au crescut salarile și pensile, românii  nu simt bunăstarea. De ce? Plecând de la faptul că Produsul Intern Brut (PIB) se calculează prin însumarea salariilor, profiturilor şi taxelor, economistul Ilie Şerbănescu, fost ministru în guvernul Ciorbea, ne-a făcut demonstraţia că în acest moment trăim vremuri economice asemănătoare cu cele ale lui Ceauşescu…

 Specialiștii fac demonstrația: Creșterea economică pe consum este toxică pentru România

”În comunism creşterea economică a României a fost cea mai mare din toate timpurile, dar oamenii nu o simţeau, erau săraci. Asta pentru că era un tip de creştere economică în care proprietarul unităţii economice, care atunci era statul, lua tot, iar muncitorii luau foarte puţin. După 1990 nivelul de trai a crescut, dar în ultimii 10 ani ponderea salariilor din PIB a scăzut din nou, de la 45%, la 31%, ceea ce este catastrofal. Ca atare, creşterea economică de acum are la bază creşterea majoră a profiturilor. Altfel spus, suntem din nou în situaţia creşterii economice de pe vremea comunistă, în care proprietarul unității economice, acum preponderent străin, ia tot”, ne-a explicat Ilie Şerbănescu.

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.