Lovitură. După ce a fost demisă, Sorina Pintea ajunge pe mâna procurorilor DNA
Lovitură. După ce a fost demisă, Sorina Pintea ajunge pe mâna procurorilor DNA
Ultima Ora Economic Politic Sănătate Social

Sorina Pintea taie salariile medicilor! Nu mai sunt bani!

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, schimbă macazul salarizării în sistemul sanitar.  După ce a mărit salariile medicilor – și nu înțelegea de ce aceștia continuă să plece din țară – acum a venit momentul să le scadă. Motivul: nu sunt bani la buget! Vin vremuri grele pentru România, în urma guvernării PSD.

Ministrul Sănătății a anunțat ”o propunere de modificare a regulamentului de organizare și funcționare pentru toate spitalele, cu obligativitate de aplicare”. Printre altele, noul regulament va include o serie de indicatori de performanță care se vor reflecta în mod direct în salariul întregului personal din spitale. Pintea nu s-a sfiit să afirme că scopul acestuia este să mai reducă salariile umflate ineficient cu gărzi.

„Scopul legii salarizării în ceea ce priveşte zona de sănătate este de a se asigura că şi spitalele mici vor fi populate. Nu terminăm facultatea de Medicină să ne angajăm doar în spitale clinice sau în spitale judeţene de urgenţă şi atunci trebuie să îi stimulăm într-un fel pe cei care doresc să meargă în acele zone”, a afirmat Sorina Pintea. Ministrul Sănătății mai spune că regulamentul de implementare a gărzilor în spitale va trebui să suporte modificări, iar în situaţiile în care se prezintă puţini pacienţi, se poate organiza un serviciu de gardă la domiciliu, ”care este mai puţin costisitor”. În final, totul are legătură cu economia și reducerea costurilor.

Pentru că nu putea să-și asume tot meritul iminentul scăderi salariale, Sorina Pintea a insistat din nou pe rolul managerilor de unități spitalicești. ”Fiecare dintre manageri putea să îşi cuprindă în regulamentul de organizare şi funcţionare indicatori de performanţă, după care să facă plata personalului. Nu au făcut-o – şi pot să înţeleg de ce. Chiar pot să înţeleg, pentru că vorbesc şi din experienţa de fost manager de spital. De aceea va face Ministerul Sănătăţii acea propunere de modificare de ROF-ului pentru toate spitalele, cu obligativitatea de aplicare. Pe de altă parte, domnule deputat, aveţi dreptate. Dar scopul legii salarizării în ceea ce priveşte zona de sănătate este de a se asigura că şi spitalele mici vor fi populate. Până la urmă şi în zonele orăşeneşti, municipale locuiesc oameni, sunt pacienţi care trebuie trataţi. Deci, nu terminăm facultatea de medicină să ne angajăm doar în spitale clinice sau în spitale judeţene de urgenţă şi atunci trebuia să îi stimulăm într-un fel pe cei care doreau să meargă în acele zone”, a arătat Sorina Pintea marți, la Forumul Naţional al Spitalelor, potrivit Agerpres.

Deputatul la care face referire în acele declarații este președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Corneliu – Florin Buicu. Tot marți, Buicu a insistat pe faptul că majorările salariale pentru cadrele medicale au fost necesare, dar acestea trebuie modificate, în continuare, în funcție de performanță.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.