Lovitură. După ce a fost demisă, Sorina Pintea ajunge pe mâna procurorilor DNA
Lovitură. După ce a fost demisă, Sorina Pintea ajunge pe mâna procurorilor DNA
Ultima Ora Sănătate

Sorina Pintea iese la rampă după atacurile cibernetice. Ce le transmite pacienților

Sorina Pintea spune că activitatea spitalelor este îngreunată din cauza atacului cibernetic, însă pacienții nu trebuie să fie speriați, deoarece este o problemă a sistemului unităților, care nu afectează în mod direct persoanele fizice. Pintea a mai spus că sistemul Casei de Asigurări nu e afectat.

Sorina Pintea a precizat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că din cauza atacului cibernetic care a vizat mai multe spitale din Capitală, activitatea medicală va fi îngreunată, dat fiind faptul că multe proceduri se fac online.

„Sunt anumite proceduri care se fac online. Cardul, utilizarea cardului pentru Asigurarea de Sănătate se fac online, prin urmare consultațiile, internările, categoric sunt îngreunate. Externările, de asemenea, se fac online. E adevărat că se fac de mână, dar vă dați seama cât durează. (…) Eu nu cred că pacienții trebuie să fie speriați în acest moment pentru că este o problemă de sistem, nu este o problemă care poate afecta în mod direct persoanele fizice din punct de vedere al sănătății. Dar cred că e nevoie de mai multă atenție în acest domeniu”, ”, a spus Pintea.

Ministrul a mai spus și faptul că inclusiv istoricul pacientului nu poate fi accesat în acest moment în cadrul spitalelor afectate.

„Până la urmă și istoricul pacientului, care este stocat la nivelul spitalului respectiv nu poate fi accesat. Dacă pacientul vine la control sau are nevoie de o rețetă nouă, fiind pacient cronic. Deci afectează în mod negativ aceste atacuri activitatea spitalelor. (…) La „Victor Babeș” internările sunt îngreunate, nu am luat legătura cu managerul de acolo, am rugat colegii mei din cadrul secretariatului general să facă aceste centralizări, să luăm toate datele și dacă putem să ajutăm, pentru că repet nu avem competențe pe zona de sistem informatic al spitalelor, să o facem”, a informat ministrul.

În ceea ce privește stocarea pe alte dispozitive a datelor, ministrul a precizat: „Este o recomandare, este o recomandare pe care nu o face Ministerul Sănătății, o fac specialiștii, dar sunt convinsă că acolo unde există date confidențiale și care pot să afecteze într-un fel sau altul persoane trebuie să existe aceste soluții”, a declarat Sorina Pintea.

Potrivit aceleiași surse, sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu a fost afectat, ci doar sistemul informatic al fiecărui spital implicat în atac. Pintea a precizat că aceste sisteme individuale ale spitalelor ar trebui să dispună de mentenanță continuuă.

„Sistemele spitalelor au fost afectate, nu SIUI-ul (Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS, n.r.), platforma PIAS are trei filtre, nu a fost afectat SIUI-ul, ci sistemele informatice ale spitalelor. (…) Există un sistem informatic comun al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Pe lângă acest sistem informatic comun, fiecare spital are sistemul informativ propriu, cu care gestionează datele din spitalul respectiv. Teoretic, sistemul informatic al fiecărui spital ar trebui să aibă mentenanță asigurată, 24 din 24 de ore. Dar, repet, nu este obligația tuturor de a avea același sistem, există mai multe sisteme utilizate în acest moment în România de către spitale, unul singur comun pe care se fac raportări către Casa Națională”,a precizat ministrul.

În ceea ce privește posibilitatea ca datele pacienților expuși în urma atacului să apară în anumite medii, Sorina Pintea a spus că e greu de precizat dacă acest lucru poate avea loc, întrucât depinde de „cine a făcut acest atac informatic”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.