Sorina Pintea amenință că va închide grădinițele. Alimentația preșcolarilor, plină de alimente nesănătoase
Ultima Ora Politic

Sorina Pintea este ÎN PERICOL. I se cere DEMISIA și retragerea declarațiilor privind medicii rezidenți

Sorina Pintea este ÎN PERICOL. I se cere DEMISIA și retragerea declarațiilor privind medicii rezidenți

”În calitate de parlamentar PNL şi de preşedinte al Tineretului Naţional Liberal solicit ministrului Sănătății retragerea urgentă a declarațiilor privind medicii rezidenți și cer demisia din funcție. Pintea încalcă legislația muncii și deciziile ICCJ

Declarațiile recente despre medicii rezidenți ale ministrului Sănătății, Sorina Pintea, demonstrează nu doar o lipsă totală de respect pentru medicii tineri din România, dar și grave carențe în ceea ce privește cunoașterea legislației muncii, a liberei circulații a forței de muncă pe teritoriul UE și a situației de fapt din sistemul de sănătate. O informez pe doamna Pintea că propunerea încalcă Directiva 2004/38/CE și art. 45 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene: „Orice cetățean al Uniunii are dreptul de circulație și de ședere liberă pe teritoriul statelor membre.” Amintesc ministrului Pintea că medicii rezidenți primesc un salariu din bugetul Ministerului Sănătății, ca urmare a muncii pe care o depun în clinici și spitale, în interesul bolnavilor și această remunerație nu poate fi folosită ca o formă de șantaj ulterior, pentru a-i obliga pe medici să profeseze într-un anumit loc.

De altfel, în decizia ICCJ nr. 5/2015 se arată că astfel de tentative de a obliga medicii rezidenți să profeseze într-un anumit loc (rezidențiatul pe post), este ilegală și reprezintă o încălcare a dreptului la muncă și o pretenție abuzivă, în raport cu dispozițiile Codului Muncii, care prevede, la art.159: “Salariații au dreptul la un salariu pentru munca prestată în baza unui contract de muncă”. Mai exact, decizia Curții precizează: “Nu se poate reține că activitatea medicului rezident este numai o activitate didactică și că remunerarea acestuia reprezintă cheltuieli de școlarizare”.

În plus, ministrul Pintea dovedește că nu cunoaște realitățile din sistem. Numărul posturilor și locurilor scoase la concursul de rezidențiat nu este stabilit printr-o procedură transparentă, care să țină cont de nevoile reale ale sistemului, iar specialitățile medicale pentru care sunt scoase la concurs locuri și posturi cu pregătire în rezidențiat, nu sunt corelate cu nevoile reale ale pieței muncii.

Condițiile în care medicii tineri își pot desfășura activitatea în România nu sunt corespunzătoare pregătirii lor profesionale, aceștia ajungând să lucreze în condiții de epuizare extremă, fără aparatură și materiale sanitare, fără medicamente de bază sau dezinfectanți, fiind împinși de multe ori să încalce protocoalele terapeutice.

În consecință, îi solicit de urgență ministrului Pintea retragerea declarațiilor privind restrângerea drepturilor medicilor rezidenți la mobilitate și demisia din funcție.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Mara Mareș.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.