Lovitură. După ce a fost demisă, Sorina Pintea ajunge pe mâna procurorilor DNA
Lovitură. După ce a fost demisă, Sorina Pintea ajunge pe mâna procurorilor DNA
Ultima Ora Politic Sănătate

Sorina Pintea anunță modificări la sistemul transfuzional din România

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat, joi, că pe site-ul Ministerului Sănătății a fost pus în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se creează „baza legală necesară pentru reorganizarea sistemului transfuzional din România”.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, joi, că a fost pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență care se află deja în transparență decizională pe site-ul Ministerului Sănătății, prin care practic, se pune „baza legală necesară pentru reorganizarea sistemului transfuzional din România”, spune ministrul.

„Mai exact, această Ordonanță ne va permite să aducem modificări de organizare și funcționare a Legii 282 din 2005, privind Organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componentele sanguine de origine umană, precum și asimilarea calității și securității sanitare în vederea utilizării lor terapeutice”, completează Pintea.

Ministrul a mai precizat că pentru reușita acestui demers, al reorganizării, este nevoie de deschidere.

„Îi rog pe toți reprezentanții centrelor de transfuzii și specialiștii români aflați la această întâlnire să aibă toată deschiderea și să prezinte experților străini situația reală din centrele de transfuzii, astfel încât soluțiile identificate să rezolve toate problemele cu care ne confruntăm în acest moment”, informează ministrul.

„Am considerat că este o condiție esențială prin reușita acestui demers să realizăm o analiză amănunțită a sistemului transfuzional de astăzi, care să identifice punctele critice pe diverse paliere, cum ar fi resursele, locațiile, nivelul de dotare, echipamentele existente astăzi în centrele de transfuzii”, completează Pintea.

Pintea a declarat că, întrucât pentru reorganizarea și modernizarea sistemului este nevoie de fonduri, planul final care va fi agreat va fi finanțat din fonduri europene.

„Ministerul Fondurilor Europene ne va ajuta să accesăm fonduri nerambursabile pentru implementarea acestui plan. Avem nevoie și cred cu tărie că împreună vom reuși să aducem sistemul transfuzional din România la nivelul standardelor europene în beneficiul pacienților noștri”, precizează aceasta.

Ministrul a precizat în cadrul acelorași declarații de presă și faptul că o nouă cerere de finanțare a Ministerului Sănătății a fost aprobată.

„Este o cerere de finanțare prin care se finanțează creare și implementarea unei strategii naționale de sănătate pe următoare etapă de programare, întocmirea planurilor regionale, cele care au mai rămas de sintetizat. Valoarea proiectului este de aproximativ 6 milioane de euro”, informează Pintea.

Ministrul Sănătății a spus că are încredere în faptul că vor fi identificate cele mai bune soluții care să conducă la utilizarea sistemului transfuzional din România: „Și pentru că e evident că specialiștii au nevoie de date concrete pentru analizarea situației existente, în acest moment, în România, avem un asemenea plan și vom pune la dispoziția cuplului de experți rezultatele auditului realizat de experții internaționali în anul 2017, dar și rezultatele evaluărilor proprii, rezultate în urma inspecțiilor realizate în centrele de transfuzii din țară”, precirează Pintea.

În contextul reorganizării sistemului transfuzional din România, Pintea a precizat și faptul că valoarea tichetelor de care donatorii beneficiază ar putea crește.

„Este o resetare a întregului sistem (…) În România se recompensează acest act. Recompensăm cum ar veni lipsa de la locul de muncă pentru a putea veni la centrul de donare. Am discutat inclusiv creşterea valorii acestor tichete astfel încât să ajungem la o sumă corespunzătoare care să compenseze timpul de muncă pe care îl pierde un donator”, declară ministrul.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.