Opoziția a dat în judecată Poșta Română după campania pentru PSD
Ultima Ora Politic

Solicitare pentru Guvernul Dăncilă. Se cer măsuri urgente pentru Poșta Română

Deputatul Daniel Popescu a solicitat Guvernului măsuri urgente pentru Poșta Română, în trei direcții prioritare: condiții mai bune de muncă, modernizarea oficiilor poștale și salarizare corespunzătoare

Parlamentarul Daniel Popescu, ales deputat în Circumscripția nr. 43 – Diaspora, în prezent vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, a susținut în Parlamentul României o declarație politică, prin care a adus în atenția colegilor deputați situația lamentabilă în care continuă să se afle Poșta Română. Deputatul a atras atenția colegilor săi asupra problemelor reale cu care se confruntă această companie și a solicitat Guvernului măsuri urgente în trei direcții prioritare: condiții mai bune de muncă, modernizarea oficiilor poștale și salarizare corespunzătoare.

Intervenția parlamentarului USR vine pe fondul numeroaselor plângeri venite de la angajații Poștei Române, a discuțiilor din spațiul public cu privire la lipsa de modernizare și politizarea grotescă a acestei companii și a situației ingrate în care sunt puși de câteva zile poștașii – aceea de a se transforma în agenți de propagandă și informatori pentru PSD. Aceste dezbateri au un lung istoric, dar nicio consecință reală, așa cum o dovedesc serviciile pe care le oferă și sediile în care funcționează operatorul român de servicii poștale.

Merită amintit, înainte de toate, că Poșta Română este o companie națională, iar nu o instituție publică. Ea funcționează pe gestiune economică, ceea ce înseamnă că își formează singură veniturile din contracte comerciale și, prin urmare, se auto-finanțează. Poșta Română este deținută de statul român prin Ministerul Comunicațiilor în proporție de 75% și de Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%. Operatorul poștal operează printr-o rețea de peste 5.600 de unități poștale, cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, având peste 24.000 de angajați.

Deputatul USR a adus în atenția colegilor parlamentari faptul că, în 2012, Guvernul de atunci al României a decis demararea procedurii de privatizare a Poștei Române. Metoda a fost majorarea de capital prin aport de capital privat. Ceea ce înseamnă, pe scurt, dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acțiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei (inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acțiuni a creanțelor statului față de companie). Lucrurile nu s-au concretizat însă la acea dată, cu toate că fusese depusă și acceptată o ofertă neangajantă din partea operatorului belgian de servicii poștale bpost.

Cu toate că în toți acești ani s-a continuat să se vorbească despre privatizarea și modernizarea Poștei Române, demersurile făcute în acest sens au eșuat dintr-un motiv foarte simplu: formațiunile politice aflate la guvernare nu au dorit soluții private de redresare a Poștei Române, lucru afirmat foarte clar de președintele PSD în luna mai 2018. Până și introducerea managementului privat la Poșta Română a eșuat lamentabil. După două încercări de recrutare din mediul privat a unui Director General (CEO) și a unui Director Economic (CFO), lucrurile au rămas la fel.

Soluția pe care guvernul a ales-o în cele din urmă pentru redresarea Poștei Române fost recapitalizarea acesteia. Așa se face că, la începutul anului 2018, Guvernul României anunța decizia de a participa la majorarea capitalului social al Companiei Naționale Poșta Română cu suma de 170.000 de lei. Însă, nici până în prezent, constată deputatul USR, nu se vede vreo îmbunătățire la nivelul modului în care funcționează Poșta Română:

„Ea continuă să fie și astăzi în aceeași stare de ruină și ineficiență cu care ne-a obișnuit de ani de zile și este printre puținele instituții care amintesc destul de fidel despre modul în care funcționa administrația în perioada comunistă. Mai mult, factorii poștali au fost transformați zilele trecute în veritabili informatori și propagandiști ai minciunilor PSD, printr-un protocol propus de șefii Sindicatului Lucrătorilor Poștali.” (deputatul Daniel Popescu)

Privind doar aspectele exterioare, oricine intră într-un oficiu poștal își poate da seama fără mari dificultăți despre stadiul de modernizare și „reinventare” în care se află Poșta Română la momentul actual. După un an de la majorarea capitalului acestei companii din fonduri publice, oficiile poștale continuă să funcționeze în sedii vechi, degradate, nemodernizate și igrasioase. Aparatura tehnică și calculatoarele sunt uzate fizic și depășite. Numărul mic de funcționari la ghișee face ca ritmul de lucru să fie lent, iar cozile – interminabile. Calitatea serviciilor are astfel de suferit, ceea ce este confirmat și reconfirmat de tot mai mulți angajați și majoritatea beneficiarilor, care preferă tot mai des serviciile oferite de operatori privați. Pe lângă toate acestea, gradul de satisfacție a angajaților Poștei Române este foarte scăzut, ceea ce explică plecările masive de personal din această companie – în general spre alte țări.

În contextul prezentat mai sus, deputatul Daniel Popescu a subliniat importanța pe care o are luarea de către Guvern (prin Ministerul Comunicațiilor) a unor măsuri ferme de „reinventare” reală a Poștei Române, după capitalizarea deja operată în 2018. Trei sunt direcțiile prioritare în opinia deputatului USR: asigurarea unor condiții mai bune de muncă, investiții în modernizarea oficiilor poștale și salarizarea corespunzătoare. În absența unor măsuri concrete și palpabile în aceste trei direcții, este de părere Daniel Popescu, „Poșta Română va continua să se reinventeze doar pe hârtie și din banii contribuabililor,” care au ajuns să plătească deja de două ori (o dată prin taxele și impozitele care au acoperit capitalizarea companiei, o dată la ghișeu) pentru aceleași servicii de slabă calitate.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.