Ultima oră. Lovitură pentru Teodorovici. Este la un pas de demitere
Ultima Ora Politic

SOLICITARE de ultimă oră pentru Eugen Teodorovici. ”Să facă public”

SOLICITARE de ultimă oră pentru Eugen Teodorovici. ”Să facă public”

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții încalcă recomandările departamentelor din ministerele avizatoare și devine o nouă jucărie politică în mâna lui Dragnea!

”Prin forma aprobată și publicată în Monitorul Oficial, actul normativ de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții încalcă recomandările făcute de departamentele de specialitate din cadrul ministerelor avizatoare!

Îi solicit Ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, să facă public acest punct de vedere care a fost doar parțial însușit.

În continuare regăsim în forma publicată în Monitorul Oficial a Ordonanței un regim derogatoriu de la prevederile Legii 31/1990 privind societățile comerciale, precum și ale OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă.

Astfel, prin derogare de la prevederile  Legii 31/1990 (art 15312) mandatul membrilor Consiliului de Supraveghere are o durată de 5 cu drept de reînnoire, ceea ce încalcă  reglementările Legii 31/1990 care stabilește foarte clar faptul că ”durata mandatului administratorilor, respectiv al membrilor directoratului şi ai consiliului de supraveghere, este stabilită prin actul constitutiv, ea neputând depăşi 4 ani”.

De asemenea, prin derogare de la prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2016, primii membri ai Consiliului de Supraveghere se numesc temporar de către acţionar prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care reprezintă Statul ca acționar, iar Consiliul de Supraveghere numește Directoratul, până la numirea noilor membri ai Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului, pe o perioadă care să nu depăşească 18 luni.

Prin eludarea prevederilor celor două acte normative, FSDI devine o sinecură pentru membrii fideli ai PSD-ALDE! Criteriille care vor sta la baza numirii primilor membri ai structurilor de conducere, vor fi mai degrabă de ordin politic, iar decizia va sta strict în pixul ministrului!

Mai mult, faptul că Ordonanța de Urgență privind înființarea FSDI a fost aprobată fără să vină la pachet și cu Hotărârea de Guvern prin care se detaliază procedura și întreg mecanismul de constituire a acestora, îmi întârește convingerea că prin această manevră, fondurile suverane ale lui Dragnea sunt doar o mare păcăleală și o mare înșelătorie care se face la adăpostul unei proceduri netransparente.

Nici vorbă despre implementarea vreunui model polonez, așa cum încearcă cei din PSD și ALDE să acrediteze ideea în spațiul public, ci mai degrabă o copie fidelă a modelului turc girat de către Erdogan! Spre exemplu, în Polonia, Consiliul de Supraveghere al FPD este format din membri independenți, condiție negociată cu Eurostat, iar comitetul de investiții este complet independent, profesionist, selectat printr-un proces de recrutare

În continuare regăsim în acest fond companii de stat, ceea ce nu se întâmplă în cazul modelului polonez. Câtă vreme companiile de stat profitabile vor face parte din aceste fonduri, este clar că ele devin surse de venit pentru îndestularea celor din PSD-ALDE care vor controla politic aceste fonduri.

Vom avea un Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții creat în cel mai pur stil teleormănean, în care companiile de stat profitabile vor fi secătuite de resurse, care nu este foarte clar ce investiții va finanța și cum vor fi ele selectate și implementate, fiind totodată înțesat cu oameni de casă ai PSD și ALDE.

Oricăte ghidușii legislative ar încerca să facă acest Guvern la comanda lui Dragnea, modelul românesc al acestor Fonduri este departe de cel occidental.

Pentru Dragnea, Fondurile Suverane sunt o nouă jucărie politică prin care încearcă să-și asigure liniștea în partid și să țină alianța PSD-ALDE în viață!” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Lucian Bode.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.