Teodorovici anunță trecerea la moneda euro. Când va avea loc marea schimbare
Ultima Ora Economic Politic

Șoc: Teodorovici va da raportul la Budapesta. Cine sunt șefii

Președintele Rusiei vrea să domine Europa și din punct de vedere al banilor. Banca Internaţională de Investiţii (BII) urmează să îşi finalizeze reforma complexă prin relocarea la Budapesta, capitala Ungariei, în ciuda controverselor diplomatice din jurul băncii, presupusă a avea legături cu agenţiile de spionaj ruseşti, scrie Al Jazeera.

Instituția bancară susținută chiar de la Moscova spune că în această lunp va organiza prima întâlnire a consiliului de guvernatori după mutarea în Uniunea Europeană, semnalând startul operaţiunilor la noua sa bază. Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, insistă că găzduirea BII va extinde orizonturile economice ale ţării şi va promova Budapesta drept un centru financiar pentru Europa Centrală şi de Est (ECE).

Criticii îl contrazic și spun că banca este un front pentru o operaţiune a serviciilor de informaţii ruseşti care ameninţă UE şi NATO. Înviată de preşedintele rus Vladimir Putin din cenuşa băncii societice de dezvoltare Comecon, BII se mândreşte cu nouă state drept membre. Ungaria, Bulgaria, Cehia, România şi Slovacia. Cuba, Mongolia, Vietnam şi Rusia sunt celelalte. BII insistă că nu este rusească, în ciuda faptului că Moscova controlează o participaţie de 47% în bancă. Ungaria deţine 12,87%.

Banca va oferi companiilor ungare acces la piaţa internaţională şi finanţare semnificativă. Criticii argumentează, însă, că aceşti bani vor merge în mod exclusiv către o reţea de oligarhi pe care Orban i-a însărcinat să controleze anumite sectoare economice şi să beneficieze de volume uriaşe de fonduri europene care intră în Ungaria, conform adevarul.ro.

România are acţiuni la Banca Internaţională de Investiţii a Rusiei, iar un român este director al Departamentului de Finanţare Structurată şi Datoriei. „Un vicepreşedinte al băncii e tot din România, din Ministerul de Finanţe. Legătura e foarte strânsă cu PSD”, a susţinut la senatorul PNL Florin Cîţu. Senatorul liberal acuză că datorită lui Eugen Teodorovici, numit în board-ul instituţiei, că banca are statut privilegiat, nu plăteşte impozite şi nu e reglementată de BNR.

Eugen Teodorovici nu a negat că face parte din conducerea acelei bănci. ”Când sunt întâlnirile guvernatorilor, toți participă”, a spus pe acestă temă Eugen Teodorovici. 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.