Cum a luat Buzatu geanta cu cei 1,25 milioane de lei
Cum a luat Buzatu geanta cu cei 1,25 milioane de lei
Ultima Ora Politic Social

Șoc: PSD acceptă un Parlament cu 300 de aleși

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, miercuri, că PSD ar fi de acord cu transpunerea rezultatului referendumului din 2009, pentru reducerea numărului de parlamentari. El a afirmat însă că nu poate fi transpus odată cu rezultatul referendumului pe justiție, fiind un termen scurt.

„Sigur, poate fi discutat acest lucru. E o idee care a apărut și în discuțiile noastre și nu avem nimic împotriva acestei chestiuni. Nu am crezut nici atunci și nu cred nici acum că un Parlament restrâns, care să schimbe cadrul constituțional în niște puncte esențiale ar fi realizabil în această perioadă foarte scurtă. Aici este nevoie de pași succesivi, adică o modificare cât mai rapidă a cadrului constituțional în ceea ce privește problemele actuale și o modificare extinsă a cadrului constituțional dacă se va găsi consensul necesar, pentru că noi momentan emitem doar păreri”, a declarat Dumitru Buzatu, întrebat dacă ar trebui transpus rezultatul referendumului din 2009 odată cu referendumul pe justiție din 26 mai.

Declarațiile liderului PSD Vaslui vin în contextul în care Eugen Tomac a declarat, după consultările de la Cotroceni, că i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că odată cu transpunerea în Constituție a referendumului pe justiție trebuie transpus și rezultatul referendumului din 2009, la care cetățenii au spus că vor reducerea numărului de parlamentari.

„Punctul nostru de vedere cu privire la referendum e foarte clar. PMP cere ca rezultatul referendumului să fie cât mai rapid transpus în lege. Considerăm de asemenea să se țină cont și de referendumul din 2009. Credem că această instituție nu trebuie neglijată. Avem nevoie de un Parlament de 300 de aleși”, a afirmat Eugen Tomac, miercuri, la Cotroceni.

Întrebat ce a replicat șeful statului atunci când PMP i-a propus transpunerea referendumului din 2009, Tomac a evitat să ofere un răspuns clar, precizând doar: „Noi l-am informat pe domnul președinte cu privire la acest subiect. Cred că și CCR va preciza acest lucru, atunci când va valida referendumul organizat pe 26 mai”.

Liderul PMP a adăugat că i-a mai spus președintelui Iohannis că partidul susține desfășurarea în două zile a votului în Diaspora, în contextul cozilor care s-au format la alegerile europarlamentare, din cauza cărora mulți români din străinătate nu au reușit să voteze.

„PMP cere vot în două zile pentru Diaspora. PMP a și depus o inițiativă legislativă în acest sens”, a conchis Tomac.

Recent, în spaţiul public a apărut un video în care şeful statului Klaus Iohannis spunea că referendumul din 2009 i se pare inutil şi prin urmare nu a votat.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.