https://newsteam.ro/ultima-ora/xromania-se-imprumuta-cu-un-miliarde-de-euro-pe-luna-de-ce-tariceanu-nu-ati-inteles-nimic-nu-intelegeti-economia/30/03/2019/
Ultima Ora Europarlamentare 2019 Externe Politic

Șoc pentru Tăriceanu. Va fi exclus din ALDE. Anunțul vine din Parlamentul European

Liberalii austrieci ( NEOS – Noua Austrie și Forumul Liberal) au cerut din nou excluderea partidului lui Călin Popescu Tăriceanu din ALDE european la consiliul extraordinar care a avut loc sâmbătă la Berlin, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Potrivit acestora, lui Tăriceanu i se reproșează că partidul său nu a respectat raportul Comisiei de la Veneția deși liderul ALDE s-a angajat că va transpune recomandările raportului în legislația internă.

O decizie ar urma să fie luată în iunie, deci după alegerile pentru Parlamentul European, însă nu este prima dată când în ALDE european se pune problema excluderii partidului lui Tăriceanu, fără a fi luată vreo măsură în acest sens.

”S-a discutat o oră, dar Hans Van Baalen, liderul ALDE care a condus ședința, avea tot interesul să treneze. Se va lua o decizie în iunie, e un pas în plus față de precedentul consiliu de la Madrid. Există un calendar, un proces în desfășurare, se tranșează în iunie”, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Liberalii austrieci au mai cerut în august 2018 excluderea ALDE România din familia politică europeană la care este afiliat.

Șefa NEOS, Beate Meinl-Reisinger, i-a adresat, la jumătatea lunii august, o scrisoare președintelui ALDE, Hans van Baalen, în care solicită verificarea ”de urgență a aplicabilității art. 9 din statutul ALDE partidului membru român”.

Respectivul articol se referă la posibilitatea excluderii unor membri care acționează ”împotriva intereselor și valorilor” grupului. Șefa NEOS a criticat dur ”refuzul liberal-democraților români” de a părăsi coaliția de guvernare sau măcar de a se delimita de partenerul social-democrat, ‘zguduit de scandaluri de corupție’.

Situația ALDE România trebuia luată în discuție pe data de 7 septembrie 2018, după cum a declarat pentru G4Media.ro purtătorul de cuvânt al ALDE european, Didrik de Schaetzen. Decizia a fost însă amânată.

După solicitarea austriecilor, în cursul anului trecut, au apărut noi criciti la adresa ALDE România din interiorul familiei politice europene din care face parte partidul lui Tăriceanu.

Pe data de 25 septembrie, europarlamentarul olandez Matthijs van Miltenburg, membru al ALDE european, a povestit pe Twitter întâlnirea pe care grupul parlamentar a avut-o, cu ușile închise, cu președintele Senatului de la București: ”Tăriceanu dă vina pe ”statul paralel”, pe serviciile secrete pentru toate deficiențele statului de drept din România. L-am întrebat ce măsuri intenționează să ia pentru a lupta împotriva corupției, a furtului și pentru dezvoltarea României”.

La o oră distanță, urmează și ultimul tweet: ”Niciun răspuns concret din partea dlui Tăriceanu. Doar perdele de fum”, relatează g4media.ro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.