ȘOC: Colecţie de bani cu SÂNGE DE REVOLUȚIONAR din decembrie 1989!
Ultima Ora Politic Social

ȘOC: Colecţie de bani cu SÂNGE DE REVOLUȚIONAR din decembrie 1989!

ȘOC: Colecţie de bani cu SÂNGE DE REVOLUȚIONAR din decembrie 1989!ȘOC: Colecţie de bani cu SÂNGE DE REVOLUȚIONAR din decembrie 1989!

Preotul Sandi Mehedinţu, fost preot paroh la Biserica Colţea, a adunat monedele puse de trecători, pe 22 decembrie 1989, în bălţile cu sângele celor omorâţi de regimul Ceauşescu cu o seară înainte. Câteva sute de astfel de piese, bani înnegriţi de sângele închegat, fac obiectul unui relicvariu pe care îl ţine acasă cu sfinţenie.

În noaptea de 21 decembrie 1989, zona Pieţei Universităţii a fost scăldată într-o baie de sânge: trupele regimului Ceauşescu s-au confruntat cu populaţia neînarmată. În urma măcelului, a rămas atât de mult sânge, încât nu a putut fi spălat în totalitate, cu toate insistenţele regimului.

Bani pentru sufletele eroilor

În dimineaţa zilei de 22 decembrie, o mulţime de bucureşteni se îndrepta către actuala Piaţă a Revoluţiei. Eu eram, teoretic, preot la Colţea – închisă de Ceauşescu în anul 1986. În acea dimineaţă am deschis biserica, de la mine putere, şi am bătut clopotele. Apoi am mers la Universitate şi am ţinut slujbă în faţa bălţilor de sânge care se mai vedeau pe trotuar. În scurt timp, locul s-a umplut de lumânări şi de bani de la trecători. La prânz, Ceauşescu a fugit. Am adunat banii de acolo, cu sânge şi ceară scursă de la lumânări, şi am făcut un relicvariu pe care l-am ţinut o perioadă în biserică, apoi, după ce am fost pensionat, le-am luat acasă’, ne-a spus preotul Sandi Mehedinţu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.