Clotilde Armand, urmărită penal
Clotilde Armand, urmărită penal
Justiție Ultima Ora

ȘOC. Clotilde Armand, urmărită penal. Primarul Sectorului 1, acuzată că a luat ilegal 18.000 de lei

Primarul Sectorului 1 din București, Clotilde Armand este urmărită penal de către procurorii DNA.

Clotilde Armand este acuzată de către procurori că că s-a desemnat manager al unui proiect şi a încasat indemnizaţii de peste 18.000 de lei.

“Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că în perioada mai 2022 – august 2022, în calitate de Primar al Sectorului 1 din Municipiul Bucureşti, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a emiterii Dispoziţiei nr. 715/18.02.2022 prin care s-a desemnat manager al proiectului «Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie», cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, inculpata a emis patru dispoziţii care au produs foloase materiale pentru sine, beneficiind de majorări ale indemnizaţiilor lunare în sumă de totală de 18.720 lei (venituri brute)”, au transmis procurorii.

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a anunţat că a fost schimbat judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti care analiza dosarul prin care ea cerea anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a fost schimbat fără motivare.

„Schimbarea judecătoarei a fost făcută fără niciun fel de motivare, fără niciun argument. Brusc, o nouă judecătoare a preluat cazul şi a respins cererea de a se pronunţa pe sesizarea CCR şi de a suspenda cauza până la soluţionarea acesteia”, a mai spus ea. Armand a adăugat că ancheta împotriva ei „decurge defectuos”, fiind schimbaţi trei procurori până au găsit pe cineva care să semneze actele de acuzare împotriva sa.

Acuzată și de CSM

CSM a transmis, marţi, un comunicat de presă, privind apărarea independenţei puterii judecătoreşti în raport cu afirmaţiile unui primar al unui sector al municipiului Bucureşti

“Având în vedere publicarea la data de 11 martie 2024, de către un primar al unui sector al Municipiului Bucureşti, pe pagina din social media, a mai multor opinii prin care acuză politizarea puterii judecătoreşti şi a Curţii de Apel Bucureşti, preluat ulterior prin intermediul mass media, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis în şedinţa din 12 martie 2024 apărarea independenţei judecătorilor”, se arată în comunicat.

CSM a afirmat că intruziunea în independenţa judecătorilor a fost cu atât mai accentuată cu cât afirmaţiile primarului de la Sectorul 1 au fost făcute în aceeaşi zi în care cauza era parte se afla în pronunţare.

“Secţia pentru judecători a constatat că afirmaţiile formulate, prin care se susţine că instanţele judecătoreşti, în general, şi o curte de apel nominalizată se află sub control politic, iar dosarele sunt repartizate şi soluţionate sub influenţă politică, reprezintă aspecte de fapt de o mare gravitate, prezentate public ca fiind reale, fără o bază factuală, depăşesc limita admisibilă a unor critici obiective care sunt permise în discursul public şi încalcă independenţa judecătorilor, afectând imaginea justiţiei.

Consiliul Superior al Magistraturii
Consiliul Superior al Magistraturii

Intruziunea în independenţa judecătorilor a fost cu atât mai accentuată cu cât afirmaţiile doamnei primar au fost exprimate şi mediatizate în aceeaşi zi în care cauza în care era parte se afla în pronunţare, fiind un mijloc de presiune publică asupra completului de judecată şi a instanţei în ziua deliberării asupra soluţiei pronunţate în cauză”, a mai transmis CSM

Totodată, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a precizat că asigură “întregul corp al judecătorilor că îşi va exercita constant prerogativa constituţională a apărării independenţei acestora conform statutului constituţional, în raport de orice intruziune sau presiune nepermisă”.

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a anunţat, luni, că a fost schimbat judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti care analiza dosarul prin care ea cerea anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a fost schimbat fără motivare.

”Schimbarea judecătoarei a fost făcută fără niciun fel de motivare, fără niciun argument. Brusc, o nouă judecătoare a preluat cazul şi a respins cererea de a se pronunţa pe sesizarea CCR şi de a suspenda cauza până la soluţionarea acesteia”, a mai spus ea.

Armand a adăugat că ancheta împotriva ei ”decurge defectuos”, fiind schimbaţi trei procurori.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.