600.000 consumatori de droguri "condamnați" la executarea pedepselor penale?
600.000 consumatori de droguri "condamnați" la executarea pedepselor penale?
Social Ultima Ora

ȘOC. 600.000 consumatori de droguri „condamnați” la executarea pedepselor penale?

ȘOC. 600.000 consumatori de droguri „condamnăți” la executarea pedepselor penale?

Federația Neguvernamentală Antidrog, FNA, privește cu multă îngrijorare efectele modificărilor aduse Legii 143/2000, care prevede pedepsirea celor care conțin droguri de risc.

”După 18 ani de „inactivitate” în materie, unii politicieni ce nu au înțeles dimensiunea fenomenului din acest moment dar nici măcar noțiunea de antidrog, chiar mai mult, l-au ignorat sistematic au gândit că impunerea unor pedepse penale cu executare rezolva situația.

Procentual, conform Raportului emis de Agenția Națională Antidrog în România sunt 16.7 % consumatori de droguri (ocazionali) ceea ce matematic reprezintă cca 600.000 persoane.

Printre modificările legislației reținem că deținerea de drogurilor de risc, fără drept în vederea consumului propriu, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.

Nu putem să nu ne întrebăm cum vor fi condamnăți cei 600.000 consumatori, pe rând, la calup cu programare țînând cont de numărul locurilor din penitenciare?

Mai mult, nu mai înțelegem dacă un consumator de droguri merge în vederea consilierii pentru a renunta, psihologul sau angajatul din Agenția Națională Antidrog au obligația să anunțe organul de anchetă BCCO că s-a prezentat un consumator ce impardonabil în perioada de consiliere nu devine peste noapte „curat” și trebuie filat, reținut, deferit justiției?

Având în vedere că în România consumul debutează la 13 ani, cum procedăm cu minorii?

Va stabili o practică judiciară Consiliul Superior al Magistraturii, #DIICOT în condițiile în care legislația în formă nouă nu mai prevede alternative?

România este singură țară ce nu are o politică concertată, un sistem integrat de prevenire, asistență, tratament dar condamnă consumatorul pentru deținere în vederea consumului propriu.

Un studiu al ANA arată în urmă cu 6-7 ani că la nivelul de tineri 16 ani, 10 % sunt consumatori.

Clar că între timp procentul a evoluat și legislativul a opinat că pușcăria este singură soluție!!!

Parlamentul României s-a dovedit încă o dată că fiind o „adunare” de imberbi în materie de antidrog iar președintele României Klaus Iohannis prin promulgare un președinte depășit de realitatea cotidiană în materie.

Trebuie specificat că nu Agenția Națională Antidrog ( nici măcar nu a fost consultată de Parlamentul României deși este coordonatorul național de politici antidrog înainte de adoptarea Legii) face legislația și nu arestează.

Federația Neguvernamentală Antidrog nu a fost consultată de Parlament deși este structura cea mai reprezentativă atât la nivel național cât și la nivel european.

Domnule premier Nicolae Ionel Ciucă (președinte Partidul Naţional Liberal), domnule președinte Marcel Ciolacu (președinte Partidul Social Democrat) încerc să înțeleg dacă realizați ce ați girat politic!

Consumatorul dependent de droguri nu este un INFRACTOR, este un om bolnav ce trebuie ajutat.

Consumatorul ocazional de droguri poate consumă din teribilism, influență grupului dar câte povești ale influenței, tristeții emoționale privind plecarea părinților să lucreze afară, lipsa de afectivitate exiita în spatele lor oare știți?

De 18 ani lucrăm cu tinerii, de 18 ani am auzit mii de povești, am descoperit situații cutremurătoare.

Oare înțelegeți de spre ce vorbim?”, spune Gigel Lazăr, președinte al FNA.

600.000 consumatori de droguri "condamnați" la executarea pedepselor penale?
600.000 consumatori de droguri „condamnați” la executarea pedepselor penale?

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.