Siegfried Mureșan, atacat de un europarlamentar PSD. ”Nu are pic de rușine”
Siegfried Mureșan
Ultima Ora Politic

Siegfried Mureșan, atacat de un europarlamentar PSD. ”Nu are pic de rușine”

Emilian Pavel a afirmat că Siegfried Mureșan „nu are pic de rușine”, atunci când acuza PSD că obstrucționează procesul de selecție pentru șefia Parchetului UE, iar acum spune că echipa PE de negociere cu Consiliul UE a spus că în Parlament European a fost o procedură transparentă și democratică, scrie mediafax.ro

„Astăzi (miercuri – n.r.) a avut loc prima etapă a negocierilor între Parlamentul European și Consiliu pentru găsirea unui candidat comun la funcția de procuror șef european. Remintesc faptul că în urma votului dat de Consiliu, candidatul francez a obținut 50 de voturi, iar doamna Kovesi 29. În Comisia LIBE a Parlamentului European, Codruța Kovesi a obținut prima poziție, la o diferență de două voturi. În 26 Februarie, Siegfried Mureșan scria despre noi, cei din grupul S&D, că suntem «comuniști» pentru că, în loc de o decizie luată în spatele ușilor închise – doar la nivel de reprezentanți ai grupurilor politice (așa cum dorea el), am cerut, prin coordonatorul nostru german, audiere și decizie publică în Comisia LIBE, a tuturor deputaților membri, cu privire la viitorul procuror șef european (EPPO)”, a declarat europarlamentarul PSD Emilian Pavel, printr-un comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.

Acesta a adăugat că liberalul acuza PSD că vrea să tergiverseze și să obstrucționeze alegerea candidatului pentru șefia Parchetului European, numindu-i pe social-democrați „comuniști”, însă a fost un vot al europarlamentarilor ca decizia asupra candidatului ales pe primul loc să fie una publică.

„Ne acuza Siegfried Mureșan că vrem să «tergiversăm și să obstrucționăm procesul» (adică pe Laura Codruța Kovesi) și că «obstrucționarea» nu va avea succes. Desigur, a greșit! Membrii Comisiei LIBE, din mai multe țări și familii politice – inclusiv a lui, au votat cu 44 de voturi (probabil 44 de comuniști în opinia lui Vasile Siegfried Mureșan) contra 6 (!!) pentru o decizie publică a tuturor membrilor”, a explicat Pavel.

Europarlamentarul PSD a precizat că și echipa de negociere a PE a spus clar că procedura în Parlament a fost una publică și democratică.

„Reamintesc și aici că Siegfried Mureșan face parte din grupul politic, EPP, care atunci când Parlamentul European a adoptat măsuri pentru creșterea transparenței în această instituție, a cerut vot secret!Astăzi (miercuri – n.r) însă, Vasile Siegfried Mureșan scrie: «Delegația Parlamentului European a spus foarte clar că în Parlament a existat o procedură publică, transparentă și democratică … de stabilire a poziției Parlamentului». Adică exact acea procedură cerută de noi, cei de stânga, și pentru care ne-a făcut comuniști și ne-a acuzat de obstrucționare! Cred că e clar că acest individ nu are pic de rușine sau bun simț. Spune multe despre caracterul lui. Și el și ai lui ne reprezintă la Bruxelles”, a conchis Emilian Pavel.

Consiliul UE și echipa PE vor mai avea încă trei runde de negocieri, după cea de miercuri, pentru procurorul-șef european, la care candidează și Laura Codruța Kovesi, a anunțat europarlamentarul PNL Siefgried Mureșan. PE vrea ca la următoarele negocieri să participe un comitet de experți indepenți.

Echipa de negociere a Parlamentului European este compusă din președintele și vicepreședintele Comisiei LIBE, Claude Moraes și Judith Sargentini, președintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle (grupul PPE).

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.