Sfidare pentru Diaspora. După 12 ani și 16 Guverne, Muzeul pentru Românii de Pretutindeni există doar în lege și online
Ultima Ora Politic

Sfidare pentru Diaspora. După 12 ani și 16 Guverne, Muzeul pentru Românii de Pretutindeni există doar în lege și online

Deputat Constantin Codreanu: „După 12 ani și 16 Guverne, Muzeul pentru Românii de Pretutindeni există doar în lege și online. O adevărată sfidare la adresa românilor din Diaspora, comunitățile istorice și Republica Moldova

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, condamnă lipsa amenajării fizice a Muzeului pentru Românii de Pretutindeni deși legea prevede în mod expres acest lucru.

„Salut lansarea noului format al platformei online al Muzeului Românilor de Pretutindeni în varianta sa virtuală. Totuși, cred, în continuare, că nu este suficient. De la preluarea mandatului de deputat și președinte al Comisiei, am abordat în mod consecvent problema Muzeului Românilor de Pretutindeni. În esență, vorbim despre nerespectarea unui cadru legal existent, în România, din 2007.

În cei 12 ani care s-au scurs de la intrarea în vigoare a legii, la București s-au succedat 16 guverne. Niciunul dintre ele nu a întreprins absolut nimic pentru executarea acestor prevederi imperative ale legii. Articolul 11 al Legii privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni rămâne a fi literă moartă, o plăsmuire frumoasă sabotată deschis de guvernele de până acum ale României. Este foarte greu de înțeles și de explicat de ce nu se conformează Guvernul României prevederilor imperative ale legii și nu se achită exemplar de obligațiile care îi revin potrivit legii. O asemenea atitudine de eschivare de la executarea prevederilor legii, are consecințe negative directe asupra milioanelor de etnici și cetățeni români din Diaspora, comunitățile istorice și Republica Moldova, care așteaptă sprijinul statului român în efortul lor de păstrare a identității românești, inducând sentimentul că nu sunt luați în serios de noi ca Stat național și de drept. În plus, situația afectează imaginea și prestigiul României, subminându-i credibilitatea.

Prin urmare, deși varianta virtuală este un pas înainte, nu este suficient. Insist asupra amenajării fizice a Muzeului Românilor de Pretutindeni în conformitate cu cadrul legal existent”, a fost mesajul transmis de Constantin Codreanu.

Amintim că președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a insistat în repetate rânduri cu privire la transpunerea în realitate a Art. 11. din Legea privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni nr. 299/2007 care stipulează clar înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni.

În august 2017, deputatul Codreanu i-a adresat o scrisoare prim-ministrului României, Mihai Tudose, cerând adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru organizarea și funcționarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, inclusiv alocarea unui sediu corespunzător, așa cum cere expres Legea privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni nr. 299/2007. exprimându-și atunci convingerea că adoptarea unei asemenea Hotărâri de Guvern ar fi fost i primită cu simpatie și recunoștință de către milioanele de români din afara granițelor țării.

Ulterior, în cadrul dezbaterilor pe marginea Legii Bugetului de stat pentru 2019, deputatul Codreanu a propus alocarea a 1 milion de lei pentru înfiinţarea şi funcţionarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, instituţie strategică pe care România încearcă fără succes să o înfiinţeze de 12 ani, într-o dureroasă dovadă a neputinţei sale.

La sfârșitul anului trecut, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a primit asigurări din partea conducerii Camerei Deputaților că un spațiu corespunzător va fi alocat în incinta Palatului Parlamentului pentru amenajarea fizică a Muzeului pentru Românii de Pretutindeni după încheierea perioadei în care România deține președinția Consiliului Uniunii Europene, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.