Sfântul Sisoe cel Mare
Calendar creștin ortodox. 6 iulie 2019. Sfântul Sisoe cel Mare
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 6 iulie, 2023 . Sfântul Sisoe cel Mare

Sfântul Sisoe cel Mare a fost ucenicul Sfântului Antonie cel Mare. A primit de la Dumnezeu puterea de a vindecă bolnavii, a scoate duhurile rele și a învia morții.

Sfântul Sisoe cel Mare s-a nevoit în pustia Egiptului vreme de 72 de ani. Cuviosul postea atât de mult, încât ajungea să nu mănânce nimic timp de mai multe zile.

Într-una din zile, un om se îndrepta cu fiul sau spre chilia Sfântului Sisoe pentru a lua binecuvântare. Pe drum, copilul muri, însă tatăl, fără a se tulbură și-a continuat drumul până la bătrânul Sisoe.

A intrat în chilia acestuia cu fiul sau în brațe. A căzut la pământ pentru a fi binecuvântat. După acest gest, tatăl s-a ridicat, lăsându-l pe copil la picioarele Sfântului Sisoe.

Bătrânul, necunoscând că fiul acestuia este mort, i-a spus:

– Ridică-te și du-te afară!

După ce a rostit aceste cuvinte, copilul s-a ridicat și a ieșit. În urmă acestei minuni, tatăl i-a spus Cuviosului Sisoe cele petrecute cu fiul sau, iar bătrânul i-a spus să nu vestească nimănui despre cele petrecute până la moartea să.

Cuviosul Sisoe a trecut la cele veșnice în anul 429.

Un frate l-a întrebat pe avva Sisoe: „Dacă suntem într-o călătorie și călăuză ne rătăcește, trebuie să-i atragem luarea-aminte?“. Bătrânul zice: „Nu“. Fratele întreabă: „Să-l lăsăm atunci să ne rătăcească?“. Bătrânul zice: „Dar ce să faceți, să luați un ciomag și să-l bateți?

Eu am cunoscut câțiva frați care călătoreau sprin pustiut și călăuză lor i-a rătăcit, noaptea. Erau doisprezece și toți știau că s-au rătăcit și fiecare se lupta cu sine, că să nu spună. Când s-a făcut ziua, călăuză și-a dat seama că au greșit drumul și le-a zis: «Iertați-mă, ne-am rătăcit». Toți i-au zis: «Știam, dar am tăcut». El a fost uluit și le-a zis: «Frații se stăpânesc până la moarte, că să nu vorbească». Și L-a slăvit pe Dumnezeu. Bucată de drum pe care o rătăciseră era de douăsprezece mile“.

Troparul Sfântului Cuvios Sisoe cel Mare

Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Sisoe; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşți daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă.

Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Cuvios Sisoe cel Mare

Sihăstrind, înger pe pământ te-ai arătat, luminând, cuvioase, gândurile credincioşilor cu dumnezeieşți semne totdeauna. Pentru aceasta, pe ține, Sfinte Sisoe, cu credinţă te cinstim.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfintei Mucenite Lucia, fecioara, și a lui Rix, vicarul;- Sfinților 24 de mucenici care împreună cu Lucia și cu Rix au mărturisit pe Hristos;- Sfințitului Mucenic Astie, episcopul Dirahiei;- Sfinților Arhip și Filimon;- Sfinților Mucenici Apolonie, Alexandrion, Epimah și Onisim.Mâine, facem pomenirea Sfintei Mucenite Chiriachi.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.